Vegán bableves

Ritkán főzök bablevest – főleg azért, mert mindig későn jut eszembe, hogy elfelejtettem beáztatni 🙈

(Pro tipp ilyen esetekre: szódabikarbonát kell tenni a főzővízbe! Az ízén nem fog érződni semmi, viszont gyorsabban megpuhul tőle a bab)

Legutóbb szerintem húsvétkor, a sonka főzőlevéből készítettem, most viszont hús nélkül készült, ráadásul tojás- és gluténmentes csipetkével, hogy mindenféle érzékenyek is megkóstolhassák 🙂 Sok zöldséggel, vegán tejföllel és lilahagymával tálalva – és persze egy szép karéj friss (igény esetén gluténmentes) kenyérrel!

Hozzávalók

  • 150 g tarkabab (előző este beáztatva!)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • pár szem feketebors
  • babérlevél
  • petrezselyem
  • 2 szál fehérrépa
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 1 kis fej karalábé
  • 1 db paprika
  • a csipetkéhez: 1 adag vEggs vegán tojáspótló, gluténmentes lisztkeverék, csipet só

A babot hideg vízben, kis lángon feltesszük főzni a hagymával, fokhagymával, borssal, babérlevéllel együtt. Sózni csak a végén szokták, mert különben nem puhul meg.

Amikor a bab már majdnem teljesen megfőtt, hozzátesszük a megtisztított, darabolt zöldségeket. Mehet bele zeller és erős paprika is – nekem most csak egy TV-paprikám volt itthon, azt dobtam hozzá félbevágva, kicsumázva.

Amíg a zöldségek főnek, előkészítjük a csipetkét.

Az ALDI-ban láttam meg pár hónapja a vEggs nevű terméket, ami egy por – vízzel elkeverve pedig vegán tojáspótló lesz belőle. Mondjuk rántottát nem készítenék belőle 😜 de egyébként remekül használható palacsintához, kevert tésztákhoz, panírozáshoz, fasírthoz, egyszerűbb süteményekhez. Persze csak olyanhoz, ahol nem kell külön felverni a tojásfehérjét 😃

Szóval most a csipetkém is ebből készült. Egy tojásnyi adagot kevertem ki, egy csipet só és annyi gluténmentes lisztkeverék került hozzá, hogy csipegetni lehessen 😁 Egy tálcára csipegettem, kicsit állni hagytam.

Közben szépen megfő a levesünk, megsózzuk, és beletesszük a csipetkét is. Pár perc alatt ez is megfő. Még egy marék petrezselyemzölddel tökéletesítjük, és már kész is! (Rántás nem került bele – szerintem felesleges)

Tálaláskor vegán tejföl, lilahagyma, (gluténmentes) kenyér jár hozzá 😋