Gofri serpenyőben

18EAADDD-6202-45A5-844F-9C170185F79E_1_201_a

Ezen a furcsa időjárással összezavart napon – amikor óránként váltakozott a hóesés és a ragyogó napsütés, a szél és a havaseső, mindez áprilisban – úgy éreztem jól jönne egy édes vacsora. Legyen gofri! Az az tény, hogy nincs gofrisütőnk, csak egy pillanatra bizonytalanított el, menni fog az anélkül is! 🙃

Régebben volt gofrisütőnk, így azt a receptet vettem elő, amit ahhoz használtunk – csak éppen serpenyőben sütöttem ki. Az alakja így inkább amerikai palacsinta lett, és nem annyira ropogós a külseje, mint a formában sült gofrinak. Viszont juharszirup helyett csokipudinggal és gyümölccsel tálaltam.

Természetesen a gofrit, a palacsintához hasonlóan, rengeteg féle feltéttel fogyaszthatjuk: vaníliás krémmel, tejszínhabbal, mogyorókrémmel, édes öntetekkel… Sőt, akár sós változatban is elkészíthetjük. Csak akkor nem lesz belőle édes vacsora 😀

Hozzávalók

  • 3 tojás
  • 4 dl tej
  • 25 dkg liszt (a fele teljes kiőrlésű volt nálam)
  • 3 tk cukor
  • csipet só
  • 8 ek olaj

A tojások sárgáját összekeverjük a tejjel, majd hozzáadjuk a lisztet, sütőport, cukrot, pici sót és az olajat. Habverővel simára keverjük a masszát, majd beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét. 

1-1 merőkanálnyit tegyünk mindig a forró, kiolajozott serpenyőbe, közepes hőmérsékleten kell sütni. Mivel sűrűbb mint a palacsintatészta, nem terül el teljesen, hanem kisebb de vastagabb korongok lesznek belőle.

Amikor kezdenek kis buborékok megjelenni a tetején, meg lehet fordítani. Utána a másik fele már gyorsan kész – esetleg tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy átsült-e.

Ebből az adagból kb. 7-8 db lesz. Laktató vacsora – de akár egy ebéd második fogása is lehet egy finom leves után.

F32B6F78-8108-43B6-A529-78C9AAAACC5C_1_201_a