Vegán lencsefasírt krumplisalátával

Vagy pontosabban fogalmazva: lencse-nemfasírt, nem-majonézes krumplisalátával 😃 De ez furán nézne ki a címsorban. Viszont a kettő külön-külön és együtt is nagyon finom lett! Gluténmentes és vegán vacsi.

A lencsepogácsát (legyen akkor ez a neve, a húspogácsa mintájára) sok féle ízesítéssel készíthetjük, ez éppen egy olaszos változat bazsalikommal és oregánóval, de el tudnám képzelni magyarosan is – só-bors-paprika, esetleg kis majoranna, meg valami csípős.

A sörélesztőpehely mindkét receptből elhagyható, ha épp nincs otthon – én beszereztem múltkor egy zacskóval, mert sok vegán receptben olvastam, sok mindenhez használható ízesítésre: szószok, mártások, levesek… Sajtra emlékeztető íze van, vegán receptekben emiatt is szokták használni.

Hozzávalók:

A lencsepogácsához (10 db)

  • 150 g lencse megfőzve (vagy konzerv)
  • 75 g gluténmentes zabpehely
  • fél fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1-2 ek paradicsompüré
  • só, bors
  • 1-1 csapott mokkáskanál oregánó, bazsalikom és kakukkfű
  • 1 ek sörélesztőpehely

A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, megdinszteljük, a zabpelyhet liszt állagúra daráljuk.

Ezután legegyszerűbb, ha minden hozzávalót beleteszünk egy aprítógépbe, és azzal összedaráljuk – de ha nincs gépünk, akkor a jól megfőtt, puha lencsét és a többi összetevőt akár villával is szétnyomkodhatjuk, alaposan összekeverhetjük. Annyi paradicsompürét tegyünk hozzá, hogy jól formázható masszává álljon össze.

Bevizezett kézzel diónyi golyókat formázunk belőle, kicsit lelapítva sütőpapírra tesszük őket, és 200 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük, félidőben megfordítjuk a korongokat.

A krumplisalátához (2-3 adag)

  • kb. 30 dkg krumpli
  • 1 doboz (150 g) Dr. Oetker cream vega (illetve bármilyen vegán “tejföl”)
  • 1 ek mustár
  • fehérbors
  • kevés citromlé
  • pici porcukor vagy édesítő
  • kb. 1 ek sörélesztőpehely
  • fél fej lilahagyma

A krumplit meghámozzuk, karikákra vágjuk, sós vízben megfőzzük. A lilahagymát felszeleteljük.

A szószhoz összekeverjük a vegán tejföl-helyettesítőt a mustárral, majd a fűszerekkel, pici citromlével és cukorral ízesítjük. A sörélesztőt itt átszitálva tettem hozzá, finom plusz ízt adott neki, de elhagyható. A szószba beleforgatjuk a megfőtt, leszűrt krumplit és a hagymát. Jól lehűtve, snidlinggel megszórva tálaljuk.