
Újévi fogadalmam – de inkább vágyam – volt, hogy új ételeket, alapanyagokat próbáljak ki, tovább bővítsem az ebéd- és vacsora repertoárt 🙂 Vettem például vöröslencsét és tofut is. Nem feltétlen akartam együtt felhasználni őket, de aztán találtam két receptet, amik szerintem remekül illenek egymáshoz.
A vöröslencséből sűrű, fűszeres levest (dahl-t) főztem, a pirított tofut pedig krutonként fogyasztottam hozzá 🙂 Mindkettő külön-külön is finom lett, együtt pedig jól kiegészítették egymást.
A vöröslencse azért is praktikus, mert nem kell beáztatni, fél óra alatt megfő. Sok fehérje van benne, jót tesz az emésztésnek, nem puffaszt úgy, mint a lencse vagy a bab. Vitaminok és folsav is van benne, szóval érdemes rendszeresen fogyasztani!
Hozzávalók:
- 100 g vöröslencse
- fél fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- kis darab (1-2 cm) friss gyömbér, vagy egy teáskanál őrölt
- só, bors
- 1 mokkáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál curry
- 1-2 csipet chilipehely
- 1 babérlevél
- 1 tömb füstölt tofu (180 g)
- 1 ek liszt
- só, bors, pirospaprika
- kevés olaj
A hagymákat és a gyömbért apróra vágva forró olajban pirítjuk. Közben a lencsét megmossuk, ha kell, átválogatjuk. A fűszereket a hagymára szórjuk, átkeverjük, majd hozzáadjuk a lencsét is. Pár percig kevergetve pirítjuk, közben felforralunk kb fél liter vizet. Ezt ráöntjük a lencsére, beletesszük a babérlevelet, és lefedve, kis lángon kb. 25-30 perc alatt megfőzzük. Közben lehet kóstolni és ízesíteni, illetve vizet adni még hozzá, ha kevésbé sűrűre szeretnénk. Az enyémnek valahol a leves és a főzelék között volt az állaga, talán leginkább krémleves sűrűségű lett, csak nem főttek szét teljesen a lencseszemek 🙂
Míg a leves megfő, elkészítjük a tofut. Én füstöltet vettem, nagyon kellemes illata volt már nyersen is.
Kis kockákra vágjuk, és megforgatjuk sóval-borssal fűszerezett paprikás lisztben, majd forró olajban kisütjük.
Nagyon fincsi vegán vacsora lesz belőle!
