Házi csirkehúsos ravioli

Nemrég kaptam ajándékba egy ravioli készítő formát. Eddig valahogy nem jutott még eszembe, hogy ilyet is lehetne házilag készíteni, pedig kiderült, hogy nagyon egyszerű! Főleg egy ilyen ügyes kis eszközzel, amivel ki is lehet szaggatni, megtölteni és összenyomni-megformázni a tésztát 😃

A tésztához mindössze liszt, tojás és egy kis só kell, a töltelékhez pedig egy csirkepaprikást készítettem.

Persze ravioli készítő nélkül is elkészíthető, de így azért egyszerűbb volt 🙂

Hozzávalók

A ravioli tésztához

  • 200 g liszt
  • 2 tojás
  • csipet só

A töltelékhez

  • 2 db csirkecombfilé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • pirospaprika
  • 1 kis doboz tejföl
  • 1 teáskanál liszt

A tésztához a lisztet összekeverjük a sóval majd hozzáadjuk a felvert tojást, és kézzel összegyúrjuk. Ha nem állna össze, akkor lehet egy pici vizet hozzáadni (kb. 1 evőkanál) – de akár elég gyúrás közben bevizezni párszor a kezünket. A tésztát fóliába csomagolva hűtőbe tesszük legalább fél órára – vagy amíg a töltelék elkészül.

A hagymát és a fokhagymát egy kevés olajon megfuttatjuk, sózzuk, borsozzuk, majd a tűzről levéve rászórjuk a pirospaprikát. Kevés vízzel felöntve puhára pároljuk.

Közben a csirkecombot kisebb darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a megpuhult hagymához, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és megfőzzük.

A megfőtt csirkedarabokat ledaráljuk, a levéből is teszünk hozzá 4-5 evőkanállal, hogy ne legyen száraz. A többi levet ne öntsük ki, abból lesz az öntet!

A tésztát lisztezett deszkán milliméter vékonyra nyújtjuk.

Ha van ravioli készítőnk, akkor azzal kiszaggatjuk – én a közepes, 10 cm átmérőjűt használtam. Megtöltjük kb. 1 evőkanál hússal és jó erősen összenyomjuk.

Ha nincs ilyen formázónk, akkor a tésztát téglalapokra vágjuk, az egyik felére tesszük a tölteléket, a másik felét ráhajtjuk, kinyomkodjuk a levegőt a töltelék körül, majd egy nagyobb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. A széleit villával körben lenyomkodjuk.

Forrásban lévő, sós vízben főzzük. Miután feljött, még kell neki pár perc, és már kész is.

Közben elkészítjük hozzá a mártást. Ehhez nincs más dolgunk, mint a paprikás levet felforralni, és egy kevés liszttel elkevert tejföllel besűríteni. Ha nem elég ízes, akkor még tehetünk hozzá egy kis csípős pirospaprikát.

Tálaláskor a raviolit leöntjük a mártással, díszítésként pedig megszórhatjuk egy kis újhagymával.