Sült karfiol vadas mártással, zsemlegombóccal

Vadas mártást eddig talán egyszer készítettem életemben, pedig szeretem, csak valahogy sose jut eszembe mikor a milegyenmaazebéd kérdést felteszem magamnak. Most viszont a húslevesbe főzött zöldségek maradékát látva beugrott, hogy ebből (is) szokták készíteni – vagy legalábbis lehet maradékmenteni vele 🙂 Volt egy kb fél fej karfiol is, így kitaláltam, hogy hús helyett ezt fogom megsütni és vadas mártással tálalni. Persze kiderült, hogy ez már másnak is eszébe jutott 😅 – a steetkichen oldalán találtam egy ilyet -, így legalább a zsemlegombóchoz is lett receptem.

Az eredmény még annál is ezerszer finomabb lett, mint amit vártam, úgyhogy ezt a fogást biztos, hogy gyakrabban fogom készíteni ezentúl! Főleg, ha vannak hozzá megfelelő maradékok itthon 😊

Hozzávalók:

A zsemlegombóchoz:

  • 1 szikkadt zsemle/kifli vagy ennek megfelelő darab kenyér
  • 1 tojás
  • 1 dl tej
  • só, bors
  • 8 dkg liszt
  • opcionálisan: sörélesztőpehely – finom plusz ízt ad neki, de elhagyható, ha épp nincs otthon

A tojást elkeverjük a tejjel (használhatunk növényi tejet is), majd hozzáadjuk a lisztet, a fűszereket és a kis darabokra vágott zsemlét/kiflit/kenyeret. Félretesszük, hogy a zsemledarabok megpuhuljanak és az egész összesűrűsödjön. Villával összenyomkodjuk benne a zsemledarabokat. Pici lisztet tehetünk még hozzá, ha pihentetés után is túl laza az állaga.

Vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle, majd forrásban lévő, sós vízben főzzük. Miután feljött a víz tetejére, egy pár percig még hagyjuk főni, majd kevés forró olajon vagy vajon átforgatva megpirítjuk.

A vadas mártáshoz

  • leveszöldségek vegyesen: sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zeller
  • húsleves alaplé vagy víz és fűszerek (só, bors)
  • 1 fej hagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • pár csepp citromlé
  • 1-2 ek mustár

Ha nincs éppen megfőtt leveszöldség maradékunk, akkor a hagymát kevés olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, majd a kis darabokra vágott zöldségeket. Felöntjük vízzel (vagy alaplével, ha épp van), sóval-borssal ízesítjük és megfőzzük.

Ha vannak megfőtt zöldségmaradékaink, akkor egyel egyszerűbb a dolog, csak kisebb darabokra kell vágni és egyszer összeforralni az alaplével vagy vízzel.

Én beletettem most mindent, ami maradt a levesből: a fentieken kívül volt benne krumpli, zöldbab, kis karfiol és még 1-2 darab gomba is.

A megfőtt zöldségeket botmixerrel (vagy turmixgépben) leturmixoljuk, mad ízesítjük pici citromlével és mustárral. Igazából a mustár adja meg neki azt az igazi vadas mártásos ízt, előtte csak zöldségkrémleves volt – mondjuk az is finom 😃 Összeforraljuk, kóstolgatjuk amíg jó nem lesz, és kész is!

A karfiollal egyszerű dolgunk van: rózsáira szedjük, sóval-borssal megszórjuk, 1-2 evőkanál olajat locsolunk rá, összeforgatjuk, és egy tepsiben 220 fokra előmelegített sütőben alaposan megsütjük. Ha már kezd jól barnulni, kicsit odakapni, akkor az igazi!

Tálaláskor egy kis tejföllel még kiegészíthetjük az egyébként is tökéletes ízvilágot! 😛