Spenótos harcsa leveles tésztában

Hal és spenót… valahogy rákattantam mostanában erre a párosításra. A tonhalas-spenótos villámtésztát szinte minden héten elkészítem – mivel nem csak különlegesen finom, hanem tényleg villámgyors is. Na, ez utóbbi erre a receptre nem feltétlen igaz, bár egyébként bolti leveles tésztából készítve egy órán belül megvan. Nekem viszont most az volt a lényeg, hogy kipróbáljam a házi leveles tészta készítést, így ráment egy délutánom 😂 de élmény volt készíteni, és megérte a munkát meg az időt, mert nagyon jó lett 😍

A tészta hasonlóan készül, mint a blundel, csak itt nem egy élesztős részbe kell belehajtogatni a vajasat: csak liszt, vaj, víz, ecet és só kell az alaphoz. Most, hogy ezt így leírtam egyébként leesett, hogy tojás nincs is benne, így aki tojásmentesen eszik, annak szuper alternatíva a blundel helyett 😃 Vaj helyett pedig valójában margarint használtam (legtöbbször ma már így készítik, könnyebben kezelhető vele a tészta – bár vajjal talán még finomabb) – szóval tejmentes is 🙂 ráadásul teljes kiőrlésű liszttel készült!

Hozzávalók

A tésztához:

  • 140 g teljes kiőrlésű liszt
  • 110 g rétesliszt
  • 140 g víz
  • 5 g ecet (kb egy evőkanál)
  • 5 g só
  • 250 g margarin

A töltelékhez:

  • 200 g afrikai harcsafilé
  • 100 g spenót
  • 50 g lágy sajt (camambert)
  • só, bors

Először elkészítjük a vajas részt a tésztához: a margarin 80%-át robotgéppel összekeverjük a liszt 20%-ával. Nem kell sokáig keverni, csak hogy a margarint felvegye a lisztet. A masszát egy sütőpapírba csomagolva lapos négyzet alakúra formázzuk és betesszük a hűtőbe.

A maradék lisztet, margarint, a vizet, az ecetet és a sót összedagasztjuk. Ehhez is a robotgép dagasztó spirálját használtam. Jó 10 percig kell gyúrni, amíg összeáll a tészta, elválik az edény falától, és egy szép kis gombóc lesz belőle. Ekkor lisztezett deszkán átgyúrjuk kicsit, és szobahőmérsékleten pihentetjük kb. 40 percet.

Utána “belecsomagoljuk” a margarinos részt: a tésztának 4 kis “fület” nyújtunk, középen vastagabbra hagyva (mint egy 4 szirmú virág, olyan alakja lesz), közepére tesszük a margarint (persze kicsomagoljuk a sütőpapírból 😜), a füleket ráhajtjuk.

Téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát, figyelve, hogy lehetőleg szép szabályos alakja legyen, a sarkok felé is megnyújtjuk – így lehet majd jól hajtogatni.

Egy szimpla és egy dupla hajtást kap a tészta az első körben. Szimpla hajtáshoz képzeletben 3 egyenlő részre osztjuk a fekvő téglalap alakú tésztát, behajtjuk a jobb oldalát, majd erre rá a baloldalt. Így tehát 3 tésztaréteg lesz egymáson.

Elfogatjuk 90 fokkal, hogy ismét fekvő téglalap legyen, és megint kinyújtjuk. Jön a dupla hajtás: ehhez képzeletben 4 egyenlő részre osztjuk, mindkét szélét a középvonalig hajtjuk, majd az egészet a középvonal mentén félbehajtjuk. Tehát itt 4 tésztaréteg kerül egymásra.

Huhh! Igazi kis origami, de valójában egyáltalán nem bonyolult, és a blundel tésztánál is ezeket a lépéseket-hajtásokat kell használni, úgyhogy érdemes megtanulni. Jópofa dolog szerintem 😁

A tésztát frissentartó fóliával lazán letakarjuk, és hűtőben pihentetjük kb 30 percig. Addig mi is pihenünk egyet 😇 csak mi szobahőmérsékleten 🙃 Majd az egész nyújtás-szimplahajtás-nyújtás-duplahajtás kört mégegyszer megismételjük.

Ismét 30 perc pihi következik, de ezúttal csak a tésztának ☝️ mi ugyanis előkészítjük a tölteléket.

A spenótot egy pici olajon, kevés vizet is aláöntve, sóval-borssal fűszerezve megpároljuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott sajtot és szépen elolvasztjuk benne. A sajt egyébként elhagyható – főleg ha tejmentes változatot szeretnénk készíteni -, nálam éppen volt itthon kis maradék, és ettől egy kicsit krémesebb lett a töltelék.

A harcsafilét 50 grammos darabokra vágjuk, pici sóval megszórjuk.

Pihentetés után a tésztát ismét kinyújtjuk, ezúttal azonban már vékonyabbra, kb. 7 mm, és egy szabályos négyzet alakot igyekszünk kialakítani belőle.

Akkora téglalapokat vágunk a tésztából, hogy bele tudjuk csomagolni a haldarabokat. A téglalap egyik felére tesszük a halat, rákanalazunk egy nagy evőkanál spenótos tölteléket, majd körben a szélét megkenjük tojással, a másik felét ráhajtjuk, és alaposan lenyomogatjuk a széleit. Sütőpapíros tespsire rakjuk, és a tetejét is megkenjük tojással

(Ha ételallergia miatt tojásmentes változatot szeretnénk, akkor margarinnal, (növényi)tejjel, vízzel vagy valamilyen vegán tojáshelyettesítővel kenjük)

A sütőt 250 fokra előmelegítjük, addig a kis batyuk még szobahőmérsékleten szusszannak egyet sütés előtt 😊

5 percig 250 fokon sütjük, majd visszavesszük 200 fokra és így sütjük még kb. 20 percig.

Végül még melegen tálaljuk a csodás vacsorát, és jóízűen elfogyasztjuk – valamint bezsebeljük a dicséretet 😁