Volt már egy poszt mindenféle krémek-kenőkék témában, most kibővül a repertoár egy újabb finomsággal. Persze készen is lehet kapni hummuszt, de sokkal kreatívabb, ha otthon készítjük el 😀 Nem kell hozzá sok alapanyag, viszont egy jó aprítógépre szükségünk lesz. Nekem nem volt itthon, úgyhogy “sajnos” kellett rendelnem egyet… 😜 Persze nem csak a hummusz miatt, hanem a mixer részével remek zöldség-gyümölcsleveket készítek mostanában 😋 A receptet a Street Kitchen oldalán találtam.
Hozzávalók
- 200 g száraz csicseriborsó
- 100 g szezámmag
- 1 tk római kömény
- só, bors
- 1-2 ek citromlé
- olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
A csicseriborsót érdemes legalább 10-12 órára beáztatni, különben – a babhoz vagy a lencséhez hasonlóan – nagyon nehezen puhul meg. Ha beáztattuk, akkor kb. 40 perc alatt megfő. Ha elmulasztjuk beáztatni, akkor legalább másfél óra kell neki, viszont sokat segíthetünk, ha egy kis szódabikarbónát vagy sütőport teszünk a vízbe főzés közben. Ezt a trükköt egyébént bablevesnél is használtam már, amikor elfelejtettem előre beáztatni – a leves ízén nem érződik semmi.
A csicseriborsót tehát enyhén sós vízben megfőzzük. A szezámmagot száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk, és az aprítógépben egy kevés olívaolajjal krémesre keverjük.
A megfőtt csicseriborsót leszűrjük, de a levét megtartjuk. Az aprítóba tesszük, 2-3 ek szezámkrémet adunk hozzá, fűszerezzük római köménnyel, sóval, borssal, citromlével, fokhagymával. Teszünk hozzá egy keveset a csicseriborsó főzőlevéből, és olívaolajat is adunk hozzá, majd az egészet alaposan összemixeljük. Közben az állagán és az ízesítésén is tudunk még variálni. Utóbbival kicsit gondban voltam, ugyanis bolti hummuszt csak egyszer ettem, szóval nem igazán tudtam, milyennek kéne lenni…
Végül tálaláskor egy kevés pirospaprikával megszórjuk, pici olívaolajjal is meglocsolhatjuk. Friss kenyérre vagy pirítósra kenve is finom.
Készíthetünk belőle ízesített variációkat is, pl. apróra vágott újhagymával vagy kápiapaprikával dúsítva.