Köles “túró” gombóc

Nagyon szeretem a túrógombócot, nem csak desszertnek, hanem akár reggelire, vacsorára, uzsonnára… vagy épp egy tartalmas leves után főételnek. Egy gluténmentes túrógombóc recept már eddig is volt az oldalon, most viszont egy túrómenteset készítettem! 😃 Hallottam valahol a kölesből készíthető vegán túróról, és mindenképp ki akartam próbálni. Már maga az így készült krém is nagyon finom volt, tényleg hasonlított is az íze és az állaga a túróhoz! Így aztán következő lépésként belevágtam a gombócba, és nem bántam meg! 😋

Hozzávalók:

  • 150 g köles
  • 100 ml víz
  • 550 ml növényi tej
  • 3 ek cukor
  • 1 citrom leve
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 tojás
  • 3-4 ek barna rizsliszt
  • gluténmentes zabpehely vagy burgonyapehely
  • a “hempergetéshez” 3-4 ek gluténmentes zsemlemorzsa vagy darált zabpehely

A kölest egy szűrőbe téve alaposan átmossuk, hogy ne legyen keserű – ha eszünkbe jut, be is áztathatjuk előző este.

A víz és növényi tej keverékével meg a cukorral együtt feltesszük főni. Addig főzzük, míg teljesen megpuhul és az összes folyadékot magába szívja. Olyan sűrűbb tejberizs állaga lesz. Ekkor hozzáadjuk a citrom kifacsart levét és a vanília aromát, pár percig még kevergetjük kis lángon, hogy ezeket is magába szívja, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Ezzel a “túrókrém” kész is, így magában is fogyasztható, például lekvárral, gyümölcsökkel rétegezve…

Na de hogy lesz ebből gombóc?

Egyébként pont úgy, mint az igazi túróból! 💁‍♀️

Hozzáadunk egy tojást, 3-4 evőkanál lisztet. Búzadara helyett általában burgonyapelyhet szoktam használni – egész pontosan azt, amit krumplipüré-porként árulnak. Nagyon finom, könnyed lesz tőle a hagyományos túrógombóc is!

Most viszont nem volt itthon, így gluténmentes zabpehellyel pótoltam – ez is bevált! Annyit kell tenni belőle a masszához, hogy gombóccá lehessen formázni.

A gombócokat enyhén sós, forrásban lévő vízben megfőzzük, majd a megpirított (gluténmentes) zsemlemorzsában megforgatjuk. Éppen ez sem volt itthon 😅 zabpehely viszont bőven, szóval ledaráltam és azt pirítottam meg – teljesen jó volt erre!

Növényi tejföllel és porcukorral tálaljuk!