Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán csokis kalács – hétköznapokra vagy ünnepekre 😊
Karácsonykor úton-útfélen szembejött velem a babka – más néven a jeruzsálemi kalács. Ez egy egyszerű kelt tészta, hagyományosan csokis töltelékkel, és szép csavartra formázva – ettől lesz olyan mutatós, hogy az ünnepi asztalra kívánkozik. Karácsonykor a sok más finomság mellett ez elmaradt, viszont húsvétra is tökéletes lesz – a mostani próbasütés alapján biztosan 😛
Természetesen gluténmentes és vegán változatban készült, tej- és tojás nélkül.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 230 g gluténmentes lisztkeverék
- 125 ml növényi tej
- egy csomag porélesztő
- 1 ek cukor
- 1 teáskanál útifűmaghéj
- 50 g margarin
A töltelékhez:
- 100 g étcsokoládé
- 25 g margarin
- 1 ek cukor
A tetejére:
- 50 g cukor
- 50 g víz
A növényi tejet megmelegítjük, belekeverjük a cukor és az élesztőt, félretesszük. A lisztet átszitáljuk (ALDI-s lisztkeverék tökéletesen megfelelt), hozzáadjuk a kb. fél dl vízbe beáztatott útifűmaghéjat, az élesztős keveréket. Fakanállal nagyjából összekeverjük, majd hozzáadjuk a megolvasztott margarint, és kézzel összegyúrjuk. Nem fog teljesen összeállni, de így nyújtáskor majd tehetünk alá lisztet. Letakarva, meleg helyen egy órát kelesztjük. (akár a sütőbe is betehetjük 35-40 fokra állítva)
Közben a csokit a margarinnal és a cukorral együtt egy kis lábosban, alacsony lángon, kevergetve felolvasztjuk, félretesszük hűlni.
Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk, és vékony téglalapot nyújtunk belőle.
Megkenjük a csokikrémmel – óvatosan, hogy ne szakadjon ki a tészta. A szélein 1-2 cm-t kihagyhatunk, csavarás közben úgyis jut majd oda is a töltelékből.

A hosszabbik oldalánál kezdjük el óvatosan feltekerni ahogy a kakaós csigát. A tekercset azonban most nem szeleteljük fel, hanem hosszában kettévágjuk, majd a két felet (felfelé fordítva a vágott felét) összecsavarjuk. Ettől lesz szép és egyedi formája a kalácsnak.
Kicsit összenyomjuk két oldalról, hogy tömzsi kis kalácsot kapjunk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
Ismét pihentetjük egy kicsit, amíg a sütő előmelegszik 180 fokra, majd 45 perc alatt megsütjük.
Végül ráadásként az 50 g cukorból és ugyanennyi vízből főzött sziruppal megkenjük a tetejét – csak azért, hogy biztosan elég édes legyen 😁 Nem lesz tőle túl édes egyébként, mert az étcsokis töltelék elég inkább kesernyés. Együtt az egész viszont: tökéletes! 😋