Vegán csokis babka

Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán csokis kalács – hétköznapokra vagy ünnepekre 😊

Karácsonykor úton-útfélen szembejött velem a babka –  más néven a jeruzsálemi kalács. Ez egy egyszerű kelt tészta, hagyományosan csokis töltelékkel, és szép csavartra formázva – ettől lesz olyan mutatós, hogy az ünnepi asztalra kívánkozik. Karácsonykor a sok más finomság mellett ez elmaradt, viszont húsvétra is tökéletes lesz – a mostani próbasütés alapján biztosan 😛

Természetesen gluténmentes és vegán változatban készült, tej- és tojás nélkül.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 230 g gluténmentes lisztkeverék
  • 125 ml növényi tej
  • egy csomag porélesztő
  • 1 ek cukor
  • 1 teáskanál útifűmaghéj
  • 50 g margarin

A töltelékhez:

  • 100 g étcsokoládé
  • 25 g margarin
  • 1 ek cukor

A tetejére:

  • 50 g cukor
  • 50 g víz

A növényi tejet megmelegítjük, belekeverjük a cukor és az élesztőt, félretesszük. A lisztet átszitáljuk (ALDI-s lisztkeverék tökéletesen megfelelt), hozzáadjuk a kb. fél dl vízbe beáztatott útifűmaghéjat, az élesztős keveréket. Fakanállal nagyjából összekeverjük, majd hozzáadjuk a megolvasztott margarint, és kézzel összegyúrjuk. Nem fog teljesen összeállni, de így nyújtáskor majd tehetünk alá lisztet. Letakarva, meleg helyen egy órát kelesztjük. (akár a sütőbe is betehetjük 35-40 fokra állítva)

Közben a csokit a margarinnal és a cukorral együtt egy kis lábosban, alacsony lángon, kevergetve felolvasztjuk, félretesszük hűlni.

Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk, és vékony téglalapot nyújtunk belőle.

Megkenjük a csokikrémmel – óvatosan, hogy ne szakadjon ki a tészta. A szélein 1-2 cm-t kihagyhatunk, csavarás közben úgyis jut majd oda is a töltelékből.

A hosszabbik oldalánál kezdjük el óvatosan feltekerni ahogy a kakaós csigát. A tekercset azonban most nem szeleteljük fel, hanem hosszában kettévágjuk, majd a két felet (felfelé fordítva a vágott felét) összecsavarjuk. Ettől lesz szép és egyedi formája a kalácsnak.

Kicsit összenyomjuk két oldalról, hogy tömzsi kis kalácsot kapjunk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.

Ismét pihentetjük egy kicsit, amíg a sütő előmelegszik 180 fokra, majd 45 perc alatt megsütjük.

Végül ráadásként az 50 g cukorból és ugyanennyi vízből főzött sziruppal megkenjük a tetejét – csak azért, hogy biztosan elég édes legyen 😁 Nem lesz tőle túl édes egyébként, mert az étcsokis töltelék elég inkább kesernyés. Együtt az egész viszont: tökéletes! 😋