Szerettem volna karácsonyra új sütiket kipróbálni – mármint számomra újakat 😁 A linzerkarika ugye elég klasszikus, mégse készítettem itthon még soha. Pláne nem gluténmentes, tejmentes, tojásmentes változatban! Most viszont nekiugrottam és egy kis hangulatos karácsonyi zene mellett egyik délután begyúrtam a tésztát, másnap délelőtt pedig kisütöttem 😇 Isteni finom puha lett – langyosan és kihűlve is. Hogy pár nap után milyen lesz, az majd kiderül… legalábbis remélem, hogy egy pár darabot azért sikerül megmenteni belőle, hogy kipróbáljam 😅
Hozzávalók
- 40 dkg gluténmentes lisztkeverék (most a Schär Bread Mix-et használtam)
- 30 dkg margarin
- 15 dkg porcukor
- két nagy csipet sütőpor
- 2 csapott ek útifűmaghéj
- 2 ek hideg víz
- 1 citrom és 1 narancs reszelt héja
- 4-5 ek barack-vagy eperlekvár
- porcukor a nyújtáshoz és a szóráshoz
- a kenéshez egy kevés növényi tej (elhagyható)
A margarint felhasználás előtt tegyük be a mélyhűtőbe, hogy jó hideg, fagyos legyen! Linzertésztánál fontos, hogy gyorsan dolgozzunk a gyúrásnál, hideg hozzávalókkal, hideg kézzel, lehetőleg a konyhában se legyen nagyon meleg.
A lisztbe belekeverjük a sütőport és az útifűt, majd összemorzsoljuk a kis kockákra vágott, hideg margarinnal. Hozzáadjuk a porcukrot, a citrom és a narancshéjat, alaposan elkeverjük, majd két evőkanál hideg vizet is adunk hozzá, hogy a tojássárgája folyadéktartalmát pótoljuk.
Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát – nem szabad nagyon kidolgozni, mint egy kelt tésztát, épp csak álljon össze, és már mehet is frissentartó fóliában a hűtőbe. Ha hamarabb akarunk vele dolgozni, akkor legalább fél órára a mélyhűtőbe tegyük.

Pihentetés után picit átgyúrjuk a tésztát, és 2-3 mm vastagra nyújtjuk. A nyújtáshoz liszt helyett porcukrot használjunk, így nem fog több lisztet felvenni a tészta, mint kéne!
A kinyújtott tésztát kiszaggatjuk – nekem linzer formám nem volt itthon, ezért csillagok és szívek készültek ⭐️ 💛 Minden másodiknak a közepére egy kis karikával lyukat szúrunk (én ehhez egy habzsákhoz való kis fém nyomófejet használtam, de bármi megfelel, ami megfelelő nagyságú kerek formát tud kiszúrni 🙃 )
Itt következett az, hogy – az eredeti receptet követve – a szép tojásmentes linzerem tetejét majdnem megkentem sütés előtt – tojással 🙈 Szerencsére még időben rájöttem, hogy nem kéne 😂 Helyette egy kevés növényi tejet használtam.

Közben a sütőt előmelegítettem 180 fokra. Gyorsan megsülnek a linzerek, 8-10 perc bőven elég, de a második adagnál már 7 perc után kivettem, mert láttam, hogy kezd barnulni a széle. Szép világos színe legyen, túlsütni nem szabad, az a linzer halála ☠️
A sütőből kivéve várjunk egy kicsit, amíg hűl, csak utána pakoljuk át óvatosan a sütőpapírról egy tálcára – frissen, forrón még szétmorzsálódhat!

Amikor kihűlt, jöhet a párosítgatás 😜
A lekvárt kanállal nyomkodjuk át egy szűrőn, hogy ne legyen darabos, és mikróban kb. 30-40 mp alatt forrósítsuk fel – így hűlés közben szépen össze fogja húzni a két sütidarabot.
Az én közepes méretű linzereimhez 1-1 nagyobb teáskanál levár kellett. A “teli” forma közepére tesszük és finoman rátesszük, kicsit rányomjuk a lyukas felét.
Újabb hűlés után, ha a lekvár már egy kicsit “megkötött”, porcukorral ízlés szerint megszórjuk, és lehet is kóstolni! Persze csak miután minden szögből lefotóztuk és kigyönyörködtük magunkat 🤣


