Mostanában többször szembejött velem különböző receptes csoportokban ez a csokis pöffeteg. Nem ismertem, de megtetszett a külseje, így hát a mai esős – első adventi – vasárnap délutánon készült belőle egy glutén-, tej- és tojásmentes változat. Narancsos-chilis ízesítéssel, csak hogy még különlegesebb legyen 🙂
Tökéletesen sikerült pótolni benne a tojást! Kívül roppanós, belül puha, vegán, gluténmentes, és naaaagyon csokis – mi kell még? 😋 Talán még egy adag belőle 😊
Hozzávalók
- 15 dkg gluténmentes lisztkeverék
- 1 ek chiamag
- fél ek útifűmaghéj
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliáscukor
- 50 g cukrozatlan kakaópor
- 1 csapott mokkáskanál chilipehely
- 80 g margarin
- fél mokkáskanál szódabikarbóna vagy fél teáskanál sütőpor
- 1 narancs
- porcukor
Először elkészítjük a vegán tojásokat 😇 Az 1 ek chiamagot 70 ml vízben, a fél ek útifűt 25 ml vízben elkeverjük. A chiának kell egy 10-15 perc, mire megszívja magát a vízzel, és egy kocsonyás – tényleg a tojásfehérjéhez hasonló állagú – anyag lesz belőle. Addig előkészítjük a tészta többi részét.
A lisztet elkeverjük a cukrokkal, sütőporral, kakaóporral. Elmorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott margarinnal, majd hozzáfacsarjuk a narancsot (nem baj, ha a rostokból is megy bele a leve mellé), végül a kétféle tojás helyettesítő keveréket. Az egészet gyorsan összegyúrjuk – kissé ragacsos állagú lesz. Egy spatulával kiszedjük a tálból egy darab frissentartó fóliára, becsomagoljuk és legalább egy órára hűtőbe tesszük.
Pihentetés után kicsit bevizezett kézzel diónyi méretű golyókat formázunk a masszából, porcukorban alaposan meghempergetjük (ettől lesz majd a roppanós réteg a külsején). Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk – nem túl közel egymáshoz, mert sütés közben még meg fognak nőni. Picit lelapíthatjuk, és 180 fokon 15 perc alatt megsütjük.
Frissen-langyosan is finom, de ha egy kicsit hagyjuk kihűlni, akkor még inkább kijön a roppanós külső-puha belső kontraszt. Aki a puszedlit szereti, annak ez is ízleni fog!
A narancs és a chili csak nagyon enyhén érződik ebben a mennyiségben – ízlés szerint lehet kísérletezni vele, de legközelebb lehet, hogy egy kis gyömbérrel fogom megbolondítani 😜
