Nem is tudom, honnan jutott eszembe most a vargabéles. Talán onnan, hogy vettem egy csomag cérnametéltet húsleveshez. Mindenesetre ez is egy olyan desszert amit már régóta ki szerettem volna próbálni itthon. Most elkészült, méghozzá muffin formájában! Ugyanis egy kisebb adagot szerettem volna csak készíteni – viszont a kisebb tepsijeim nem elég magas falúak ehhez a süteményhez. Ezért jött az ötlet, hogy más formában is elkészíthető – amire találtam is példákat a neten, szóval úgy tűnt, működhet a koncepció 🙂
Végül szerintem még jobb is lett így, mert olyan szép formás kis rétes-muffinok lettek belőle, mint egy-egy virág 🌹 Sokkal mutatósabb, mint tepsiben sütve, kockákra vágva, ahogy a menzán is adták.
Hozzávalók
9 db muffinhoz
- 50 g (gluténmentes) cérnametélt
- 2 db tojás
- 30 g cukor a sárgájához + kb. egy evőkanál a fehérjehabhoz
- 1 csomag vaníliáscukor
- 15 g vaj
- fél citrom héja reszelve
- 50 g tejföl
- 1 csapott ek rizsliszt
- 200 g túró
- ízlés szerint 1-2 marék mazsola
- 1 csomag (gluténmentes) réteslap
- kevés vaj vagy margarin a réteslap kenéséhez
A cérnametéltet enyhén sós vízben pár perc alatt megfőzzük, leszűrjük, félretesszük hogy jól lecsepegjen.
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a 30 g cukorral, a vaníliáscukorral és a puha vajjal (én mikróba szoktam tenni egy picit, hogy feolvadjon).
Hozzáadjuk a túrót, a reszelt citromhéjat és a liszttel elkevert tejfölt is. Végül összekeverjük az egészet a cérnametélttel.
A fehérjét elkezdjük habbá verni, amikor már félig felverődött, akkor adjuk hozzá az 1 ek cukrot, és kemény habbá verjük. Óvatosan beleforgatjuk a túrós-tésztás töltelékbe. Ízlés szerint 1-2 marék mazsolát adunk hozzá – aki nem szereti, kihagyhatja belőle.
A réteslapokat 8 darabra vágjuk, így széles téglalapokat kapunk.
A muffinsütő mélyedéseit kikenjük olvasztott vajjal vagy margarinnal.
A muffinokhoz mindig 2 réteslapot megkenünk vajjal (vagy margarinnal), óvatosan kibéleljük velük a mélyedést (egymásra merőlegesen, X alakba téve a kettő). Kb. 2 evőkanál túrós keverékkel megtöltjük, majd a 4 szélet ráhajtogatjuk a tetejére, kicsit össze is csippenthetjük-tekerhetjük középen. Ettől lesz majd szép rózsa-alakja a kisült muffinoknak 😊
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. fél óra alatt megsül. A sütőből kivéve kicsit várunk, hogy hűljön, majd óvatosan ki tudjuk emelni a formából.
Porcukorral finoman meghintve még melegen tálaljuk 😋
Mivel tészta is van a töltelékében, így jó tartalmas, laktató étel, egy leves után akár második fogás is lehet. Vagy uzsonna. Vagy vacsora. Esetleg másnap reggeli 🙂 merthogy hidegen is nagyon finom. De ha marad másnapra, sütőben pár perc alatt újra is melegíthetjük – nem kell visszatenni a muffin formába, csak egy lapos tepsibe vagy akár alufóliával letakart rácsra.
Mindenhogy finom és mindenhonnan nézve nagyon mutatós 😇
