Csokis-áfonyás zabkeksz

Egy nagyon finom bolti csokis-áfonyás keksz adta az ötletet, hogy ezt ki lehetne próbálni házilag is 😃 Méghozzá glutén- tej- és tojásmentes változatban! ✌ Eritrittel készült, ha pedig teljesen cukormenteset szeretnénk, akkor csokiból használhatunk cukormenteset, a vaníliás cukor pedig szintén helyettesíthető ertitrittel vagy xilittel és esetleg egy kis vanília aromával.

Hozzávalók

  • 100 g margarin
  • 50 g eritrit
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 adag vEggs vegán tojáspótoló
  • 100 g gluténmentes zabpehely
  • 50 g gluténmentes lisztkeverék
  • fél csomag sütőpor
  • 40 g étcsoki
  • egy marék aszalt vörösáfonya

Az a jó ebben a kekszben, hogy gyorsan elkészül, finom, sokáig eláll (ha marad belőle…), éééés mindezek mellett még mindenmentes is! 😇

Előkészítjük a tojáspótlót. Ezt pár hónapja láttam meg az ALDI-ban, vízzel kell csak elkeverni a megfelelő mennyiségű port, és pár percig állni hagyni. Egyszerűbb sütikhez, de például fasírthoz is jó alternatíva, ha valaki tojásmentesen étkezik.

A puha margarint habosra keverjük az eritrittel, a vaníliás cukorral és az elkészült tojáspótlóval.

Egy másik tálban kimérjük a zabpelyhet (DM-ben szokott lenni gluténmentes), a lisztet és a sütőport.

A száraz hozzávalókat több részletben hozzákeverjük a margarinoshoz.

A csokit apróra vágjuk, és a vörösáfonyát is, ha nagyobb darabokban van. Ezeket már csak fakanállal vagy spatulával forgatjuk bele a masszába.

A sütőt előmelegítjük 175 fokra.

A tésztából diónyi kis golyókat formázunk, lelapítjuk, és sütőpapírra rakosgatjuk a korongokat. Ebből a mennyiségből pont egy tepsi, 20 db keksz jött ki.

25 perc alatt megsül, és ha nem vigyázunk, kb. ugyan ennyi idő alatt el is fogy 🙈