Egy nagyon finom bolti csokis-áfonyás keksz adta az ötletet, hogy ezt ki lehetne próbálni házilag is 😃 Méghozzá glutén- tej- és tojásmentes változatban! ✌ Eritrittel készült, ha pedig teljesen cukormenteset szeretnénk, akkor csokiból használhatunk cukormenteset, a vaníliás cukor pedig szintén helyettesíthető ertitrittel vagy xilittel és esetleg egy kis vanília aromával.
Hozzávalók
- 100 g margarin
- 50 g eritrit
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 adag vEggs vegán tojáspótoló
- 100 g gluténmentes zabpehely
- 50 g gluténmentes lisztkeverék
- fél csomag sütőpor
- 40 g étcsoki
- egy marék aszalt vörösáfonya
Az a jó ebben a kekszben, hogy gyorsan elkészül, finom, sokáig eláll (ha marad belőle…), éééés mindezek mellett még mindenmentes is! 😇
Előkészítjük a tojáspótlót. Ezt pár hónapja láttam meg az ALDI-ban, vízzel kell csak elkeverni a megfelelő mennyiségű port, és pár percig állni hagyni. Egyszerűbb sütikhez, de például fasírthoz is jó alternatíva, ha valaki tojásmentesen étkezik.
A puha margarint habosra keverjük az eritrittel, a vaníliás cukorral és az elkészült tojáspótlóval.
Egy másik tálban kimérjük a zabpelyhet (DM-ben szokott lenni gluténmentes), a lisztet és a sütőport.
A száraz hozzávalókat több részletben hozzákeverjük a margarinoshoz.
A csokit apróra vágjuk, és a vörösáfonyát is, ha nagyobb darabokban van. Ezeket már csak fakanállal vagy spatulával forgatjuk bele a masszába.
A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
A tésztából diónyi kis golyókat formázunk, lelapítjuk, és sütőpapírra rakosgatjuk a korongokat. Ebből a mennyiségből pont egy tepsi, 20 db keksz jött ki.
25 perc alatt megsül, és ha nem vigyázunk, kb. ugyan ennyi idő alatt el is fogy 🙈
