Pár éve még biztos nem gondoltam volna, hogy rendszeres cukkini-vásárló leszek – azt meg pláne, hogy még sütit is készítek belőle. A cukkinis brownie ötlete viszont megtetszett, így elkezdtem receptet keresni hozzá. Hááát… nem találtam meg az igazit, vagy kakaóporral készültek (én étcsokival szerettem volna, már csak azért is, mert az volt itthon), vagy a kép alapján száraznak tűntek.
Aztán beugrott, hogy van nekem egy bevált brownie receptem, amit még réges-régen (egy messzi galaxisban🙃) kaptam egy gimis osztálytársamtól. Gondoltam, ezt fogom átkölteni – ha megtalálom. Szerencsére már akkor nagy becsben tartottam ezeket a mindenféle cetlikre felfirkált recepteket, rémlett is, hogy beleragasztottam valamelyik szakácskönyvembe – és tádáááám, kis lapozgatás után meg is lett! 🤩 Íme a cukkinis, gluténmentes változat!
Hozzávalók
- 20 dkg 70%-os étcsoki
- kb. 15-16 dkg (1 db) cukkini
- 2 tojás
- 10 dkg cukor
- 2 nagy evőkanál gluténmentes lisztkeverék
- fél csomag sütőpor
Az étcsokit vízgőz fölött felolvasztjuk és félretesszük hűlni. Közben a tojást kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, majd folyamatosan kevergetve belecsorgatjuk a langyosra hűlt csokit. A cukkinit lereszeljük, és ezt is a masszához keverjük.
Sütőpapírral bélelt kisebb méretű tepsibe simítjuk, és 175 fokon kb. 25 percig sütjük.
A cukkininek köszönhetően nagyon puha, szinte krémes állaga lesz, és napok múlva sem szárad ki – ami különösen a gluténmentes süteményeknél komoly előny! Ráadásul a cukkini kiváltja a vajat, így glutén- és tejmentes is a süti! 🤗 (ha pedig a cukrot xilittel helyettesítjük, akkor már tényleg “mindenmentes” lesz 😀)