A klasszikus sajttorta a blog egyik legnépszerűbb receptje lett, és itthon is sokszor készült már azóta. Most egy őszi, sütőtökös verziót szerettem volna kipróbálni. Időközben viszont átálltunk a tejmentes étkezésre, így törhettem a fejem, hogy a mascarponet és a tejfölt mivel lehet helyettesíteni 🧐
Végül az Aldiban addig böngésztem a “mentes” részleget, míg találtam kókusz- illetve mandulakrémet – egyiket se használtam még, de csomagolás alapján ezek hasonlítottak leginkább a mascarponera 😃 Végül a mandulát választottam, gondoltam, annak az ízvilága jobban illik a sütőtökhöz, mint a nyárias és nagyon karakteres kókusz.
Elővettem hát a jól bevált sajttorta receptemet, kicsit módosítgattam rajta, és próba-szerencse alapon, az év leghosszabb hétvégéjén, belevágtam 🤗
Spoiler: a mandulakrém tökéletesen bevált 😊 Azt hittem, sokkal jobban fog érződni rajta a jellegzetes marcipános íz, de inkább semleges, a tejfölhöz hasonlít, így lehet bátran ízesíteni.
Zabpelyhes alappal, eritrittel édesítve készült, így glutén-, tej- és cukormentes 😇
Hozzávalók:
A tésztához
- 10 dkg margarin
- 12 dkg gluténmentes zabpehely
- 2 ek eritrit
A krémhez
- 150 g sütőtökpüré
- 350 g mandulakrém
- 8 dkg eritrit
- 2 ek gluténmentes lisztkeverék vagy rizsliszt
- 2 tojás
- fahéj, szerecsendió és gyömbér, vagy mézeskalács-fűszerkeverék
A sajttorta aljához a margarint egy kis lábosban megolvasztjuk, majd hozzákeverjük az eritritet és a zabot. A sűrű masszát egy kisebb kapcsos tortaforma aljába terítjük.
A sütőtökpüré nálam már készen várt a hűtőben, ugyanis pár napja már sütöttem vele egy kuglófot, de ha nincs otthon, akkor ezt is elő kell készíteni – így egy kicsit hosszadalmasabb az elkészítési idő…
A sütőtököt kettévágjuk, a magokat kikanalazzuk belőle (és megpirítva elrágcsáljuk az esti filmhez 🙂). 4 darabra vágva, sütőpapíros tepsire rakva 200 fokon sütötjük amíg teljese megpuhult – ez kb. fél-háromnegyed óra. Még melegen leszedjük a héját, és botmixerrel pépesítetjük. Befőttes üvegbe zárva, hűtőben napokig tárolható és felhasználható. 🎃
🙆♀️ Vissza a sajttortához!
A sütőtökpürét összekeverjük a mandulakrémmel, majd ízesítetjük eritrittel és a fűszerekkel (a fahéjjal óvatosan, elég erőteljes íze van és hajlamos minden mást elnyomni – fél mokkáskanálnál is kevesebb kell bele!)
2 ek gluténmentes liszttel sűrítetjük, végül egyesével hozzáadjuk a tojásokat, közben mindig alaposan elkeverjük.
A sütőt előmelegítetjük 150 fokra. A krémet rákanalazzuk a zabpelyhes alapra, szépen elsimítjuk a tetejét.
60-65 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. Egy éles késsel körbevágjuk az oldalánál, leszedjük a kapcsos keretet. Kihűlve, éles késsel szépen szeletelhető 😊


