Maradék krumplipüré megmentésére készült ez az egyszerű kis krumplis pogácsa, és gluténmentes kelttésztához képest meglepően puha, könnyed lett! Frissen egyáltalán nem érződött rajta, hogy nem sima lisztből készült – pedig csak egy sima univerzális lisztkeverékem volt itthon, nem az a fajta, amiből a kelt tészták a legjobban szoktak sikerülni.
Az eredeti receptet itt találtam, ezt módosítottam egy kicsit: https://www.youtube.com/watch?v=zJC955v88iM
Szóval: a krumplipüré megmenekült, a család finomat uzsonnázott – mindenki jól járt 🙂
Hozzávalók:
- 25 dkg Alfa Mix lisztkeverék
- 1 teáskanál só
- 15 dkg margarin
- 15 dkg krumplipüré
- 1 csomag instant élesztő (vagy kb. 2 dkg friss)
- 1,5 dl langyos tej
- 1 csipet cukor
- 1 tojás
- reszelt sajt a tetejére
A meglangyosított tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt. A vajat kis kockákra vágjuk, és kézzel összemorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a sót, alaposan elkeverjük, majd beleütjük a tojássárgáját (a fehérjét félretesszük). Hozzáadjuk a krumplipürét és az élesztős tejet is beleöntjük.
Az egészet kézzel vagy a robotgép dagasztóspiráljával alaposan összedolgozzuk. Lágy tésztát kapunk, amit letakarva félreteszünk keleszteni kb. fél órára.
Picit lisztezett deszkán átgyúrjuk a tésztát, majd kézzel szétterítjük kb. két ujjnyi vastagra – nyújtófa nem kell hozzá, elég lágy a tészta ahhoz, hogy tenyérrel is szét lehessen nyomogatni.
Összehajtogatjuk, letakarjuk a tállal, és megint hagyjuk 15 percig kelni. Ezt még kétszer megismételjük.
Végül kerek pogácsákat szaggatunk belőle, a tetejüket a tojásfehérjével megkenjük, sajttal megszórjuk. Forró, 200 fokos sütőbe tesszük, majd 5 perc után levesszük a hőfokot kb. 150 fokra, és még nagyjából 25-30 percig sütjük.