Krumplis pogácsa püréből

Maradék krumplipüré megmentésére készült ez az egyszerű kis krumplis pogácsa, és gluténmentes kelttésztához képest meglepően puha, könnyed lett! Frissen egyáltalán nem érződött rajta, hogy nem sima lisztből készült – pedig csak egy sima univerzális lisztkeverékem volt itthon, nem az a fajta, amiből a kelt tészták a legjobban szoktak sikerülni.

Az eredeti receptet itt találtam, ezt módosítottam egy kicsit: https://www.youtube.com/watch?v=zJC955v88iM

Szóval: a krumplipüré megmenekült, a család finomat uzsonnázott – mindenki jól járt 🙂

Hozzávalók:

  • 25 dkg Alfa Mix lisztkeverék
  • 1 teáskanál só
  • 15 dkg margarin
  • 15 dkg krumplipüré
  • 1 csomag instant élesztő (vagy kb. 2 dkg friss)
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 csipet cukor
  • 1 tojás
  • reszelt sajt a tetejére

A meglangyosított tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt. A vajat kis kockákra vágjuk, és kézzel összemorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a sót, alaposan elkeverjük, majd beleütjük a tojássárgáját (a fehérjét félretesszük). Hozzáadjuk a krumplipürét és az élesztős tejet is beleöntjük.

Az egészet kézzel vagy a robotgép dagasztóspiráljával alaposan összedolgozzuk. Lágy tésztát kapunk, amit letakarva félreteszünk keleszteni kb. fél órára.

Picit lisztezett deszkán átgyúrjuk a tésztát, majd kézzel szétterítjük kb. két ujjnyi vastagra – nyújtófa nem kell hozzá, elég lágy a tészta ahhoz, hogy tenyérrel is szét lehessen nyomogatni.

Összehajtogatjuk, letakarjuk a tállal, és megint hagyjuk 15 percig kelni. Ezt még kétszer megismételjük.

Végül kerek pogácsákat szaggatunk belőle, a tetejüket a tojásfehérjével megkenjük, sajttal megszórjuk. Forró, 200 fokos sütőbe tesszük, majd 5 perc után levesszük a hőfokot kb. 150 fokra, és még nagyjából 25-30 percig sütjük.