Tejfölös-mazsolás pite

Általában szeretek elbíbelődni a bonyolultabb, összetettebb sütikkel, de azárt van, hogy olyanra vágyom, amit csak gyorsan össze lehet dobni. Most ráadásul olyat kerestem, amihez nem kell megint lemenni vásárolni, hanem van itthon hozzá minden. Egy nagy doboz tejföl és két bontott zacskó mazsola adta az alapötletet, így lett a hétvégi desszertünk ez az egyszerű pite 🙂 Kicsit egyébként a sajttortára hasonlít, csak mascarpone helyett a krémbe tejföl került – így persze jóval olcsóbb is… Lehet gyümölcsökkel vagy lekvárral tálalni, de magában is finom. Náluk ezúttal nem csak glutén-, hanem cukor- és laktózmentes is lett!

Hozzávalók

A tésztához

    • 12 dkg gluténmentes lisztkeverék
    • 7,5 dkg laktózmentes vaj
    • 1,5 dkg friss vagy fél zacskó porélesztő
    • 0,5 dl laktózmentes tej
    • 1 ek xilit vagy eritrit
    • 1 tojássárgája

A krémhez

    • 3 tojássárgája
    • 10 dkg xilit vagy eritrit
    • 4 tojásfehérje (egy maradt a tésztából!)
    • 1 nagy evőkanál gluténmentes lisztkeverék
    • 1 nagy doboz (33 dkg) laktózmentes tejföl
    • 1-2 marék mazsola

Az alja egy élesztős linzertészta, ami azért jó, mert kevésbé száraz, mint egy sima linzer, így gluténmentesen is könnyebb finomra készíteni.

A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük az élesztőt és az édesítőt, felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a tojássárgját is. A fehérjét félretesszük, kelleni fog a krémbe!

A lisztet elmorzsoljuk a hideg, kicsi kockákra vágott vajjal, majd hozzáadjuk a tejes-élesztős keveréket, és az egészet géppel alaposan összedolgozzuk. Félretesszük pihenni, amíg a krém elkészül.

Ezzez a tojásokat kettéválasztjuk. A 3 fehérjét a tésztából maradt negyedikkel együtt habbá verjük. A 3 sárgáját kikeverjük az édesítővel, majd hozzáadjuk a lisztet, végül kisebb adagokban, mindig csomómentesre keverve a tejfölt. Egy kevés vanília aromával ízesíthetjük, vagy ha nem ragaszkodunk a cukormentes változathoz, akkor kerülhet bele egy csomag vaníliáscukor.

Végül óvatosan a krémhez forgatjuk a habbá vert tojásfehérjét.

Ez az adag egy kisebb tepsire elég. Süthetjük kerek, kapcsos tortaformában is – én is ezt tettem, a 20 cm átmérőjű éppen jó volt hozzá.

Vajjal alaposan kikenjük és pici rizsliszttel megszórjuk a tepsit. A tésztát egyenletesen belesimítjuk-lapítgatjuk az aljába, majd ráöntjük a krémet. A tetjére szórhatunk mazsolát – de aki nem szeretni, nyugodtan kihagyhatja.

170 fokon kb. 40 percig kell sütni. Közben nekem nagyon barnulni kezdett a teteje, így letakartam alufóliával, hogy ne égjen oda mire átsül.

Sütés után kicsit várni kell, hogy szépen ki lehessen szedni a formából és szeletelni.

A sajttortához hasonlóan lehet hozzá lekvárt kínálni, vagy pirosbogyós gyümölcsöket tenni a tetejére, esetleg gyümölcsszószt készíteni – de ezek nélkül is finom 🙂