Kávétorta

Ezen a héten megint egy mini-torta készült, méghozzá kávés krémmel töltve. Régi tervem volt már ez is, mivel szeretem a kávét – az íze és a hangulata, no meg a hatása miatt is. Utóbbihoz ugyan elég sokat meg kéne enni ebből a sütiből, mivel az egész, 4 szeletes tortácskában van összesen kb. 1,5 dl kávé – egy része a piskótába sütve. Tehát: kávés piskóta + kávés vajkrém – ebből lett ez a finom és csinos kis tortácska 🙂 A piskóta ezúttal zablisztből készült – mostanában ezzel kísérletezem, és eddig elég jól bevált, még a gluténmentesen nehezebben elkészíthető omlós tésztákhoz, kekszekhez is.

Hozzávalók

A piskótához

    • 2 tojás
    • 0,5 dl kávé
    • 10 dkg cukor
    • 7 dkg zabliszt

A krémhez

    • 10 dkg vaj
    • 10 dkg porcukor
    • 1,5 dkg vaníliás pudingpor
    • 1 dl tej
    • 4 ek kávé
    • 1 teáskanál kakópor

Először a piskótát készítetjük el, hogy legyen ideje kihűlni. Ez a mennyiség a 10 cm átmérőjű kis tortakarikához elég, illetve a tésztából nekem még lett egy piskótalap is, ebből készültek a díszítéshez használt csillagok.

A kávét a cukorral feltesszük melegedni, és kevergetve addig főzzük, míg sűrű, szirupos állagú lesz. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét habbá verjük. Lassan, vékony sugárban a habhoz csurgatjuk a kávészirupot, és magas fokozaton tovább verjük, amíg teljesen ki nem hűl. Ezután fakanállal beleforgatjuk a tojássárgáját, majd több részletben, átszitálva a lisztet is.

175 fokon kb. fél óra alatt sül meg a tortakarika (a vékony lapnak sütött maradék tésztát hamarabb ki kellett venni). Lehúzzuk róla a sütőpapírt, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Közben elkészítjük a krémet.

Ehhez a pudingporból és a tejből megfőzzük a vaníliás pudingot, félretesszük, időnként átkeverjük amíg kihűl. A vajat a porcukorral (vagy édesítővel) habosra keverjük. Hozzáadjuk a kihűlt pudingot, majd kávéval és kakaóporral ízesítjük.

A tortakarikát három részre vágjuk, és betöltjük a kávés vajkrémmel. A tetejét és az oldalát is vékonyan bevonjuk vele, majd rövid időre mélyhűtőbe tesszük.

Végül az oldalát mandulával panírozhatjuk, a tetejét pedig a maradék krémmel ízlés szerint díszíthetjük, például csillagcsöves habzsákból körbe a szegélyét, de akár az egészet kis stufnikkal.

Én a maradék tésztából sütött piskótalapot is felhasználtam: mézeskalács szaggatóval kis csillagokat vágtam ki belőle, amiket aztán félig olvasztott csokiba mártottam, ez került a torta tetejére.

 

 

Vélemény, kérdés:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s