Ez a szép kis torta kivételesen magamnak készült születésnapomra 🙂 Bár készíteni szerintem egyszerűbb a vajkrémes tortákat, mert könnyebb bánni a töltelékkel, ízre viszont jobban szeretem az ilyen gyümölcsös-tejszínes dolgokat. A krémje hasonlít a tejszínes málnatortához, csak itt joghurt is kerül bele.
Hozzávalók
A piskótához
- 7 db tojás
- 14 dkg cukor
- 17,5 dkg ALDI-s gluténmentes lisztkeverék (Korngold)
A krémhez
- 25 dkg vegyes erdeigyümölcs
- 5-10 dkg cukor
- 4 dl habtejszín
- 2 dl joghurt
- a díszítéshez: erdeigyümülcs és/vagy habtejszín
A piskóta a szokásos módon készül:
A tojássárgáját elkeverjük a cukor felével, a fehérjét pedig habbá verjük. Közben több részletben hozzáadagoljuk a maradék cukrot. A sárgáját fellazítotjuk egy kis fehérjével, majd néhány finom mozdulattal összekeverjük a kettőt. A lisztet több részletben hozzászitáljuk a tojáshoz, mindig csak néhány keveréssel, alulról felfelé beleforgatva, nehogy összeessen a tészta. Sütőpapírral bevont tortakarikában 175-180 fokon nagyjából 30 perc alatt megsül.
A sütőből kivéve egy kevés rizslisztet szórunk a tetejére, megfordítjuk, és időnként megmozgatva – hogy le ne ragadjon – hagyjuk teljesen kihűlni. Amikor már langyos, be lehet tenni a hűtőbe, vagy akár a fagyasztóba, hogy gyorsabban lehűljön. Ezután egy nagy recés késsel – vagy ha van, erre a célra kifejlesztett tortavágóval – vízszintesen három egyforma részre vágjuk a piskótát.
A krémhez a gyümölcsöt kevergetve addig főzzük, amíg a nagyobb darabok is szétfőnek, közben hozzáadjuk a cukrot. Ezután érdemes botmixerrel is pépesíteni, hogy minél simább legyen. Hűtőbe tesszük. Amikor kihűlt, a jól behűtött tejszínt habbá verjük, hozzákeverjük a joghurtot (minél sűrűbbet érdemes választani, nehogy túl folyóssá tegye a krémet), végül a gyümölcspépet is beleforgatjuk.
A krémmel betöltjük a tortát, a tetejét és az oldalát is körbekenjük, majd hűtőbe tesszük. Másnap érdemes csak szeletelni, addigra kellően megszilárdul a krém.
Én most csak egy nagy halom gyümölcsöt raktam a tetejére, de díszíthetjük a maradék krémmel vagy fehér tejszínhabbak, nagyobb csillagcsöves habzsákból rózsákat nyomva körbe vagy akár az egész tortára.
Az oldalát is szándékosan ilyen természetesre hagytam – úgyis divat mostanában a “naked cake”, amikor a tortát csak maga a krém díszíti, esetleg a piskóta is kilátszik alóla. Ha díszíteni szeretnénk, körbehúzhatjuk recés kártyával, de akár egy mandulás panírt is el tudok képzelni rajta 🙂
Nagyon kellemes, kicsit savanykás, gyömölcsös íze van a krémnek – és bár inkább nyárias hangulatú, azért egy téli születésnapon is mindenkinek jólesett 🙂