Nem nagyon találkoztam még olyan emberrel, aki ne szerette volna a túró rudit. Legalábbis Magyarországon, merthogy külföldön általában furcsán-bizalmatlanul néznek erre a csokival bevont túróra. A klasszikus pöttyösön kívül ma már rengeteg márka van, mindegyik kicsit más, de a legjobb, hogy házilag is nagyon könnyen el lehet készíteni. Sokféle recept található a neten, én most ezt a kis golyó formát választottam, mert így fogpiszkálóra szúrva szépen, ízlésesen lehet tálalni és fogyasztani. Vendégváró falatnak is tökéletes, vagy könnyű desszertnek, uzsonnának… vagy csak úgy napközben elcsipegetni. Gyorsan elkészül – és gyorsan el is fogy…
Hozzávalók:
- 25 dkg túró
- 3 ek darált (gluténmentes) keksz (pl. Gullón Maria)
- 3 ek méz
- 1 kupak citromlé
- 100 g tortabevonó
- 1 ek olaj
Ilyen kevés alapanyagból készül! 🙂 Ennek megfelelően az elkészítése sem egy bonyolult dolog…
A túrót villával összenyomkodtam. A kekszet ledaráltam – a gluténmentes Gullón Maria kekszből kb. 5-6 darabra van szükség. Belekevertem a túróba, majd ízesítettem mézzel és citromlével. Alaposan összedolgoztam, és kézzel kis golyókat formáztam a masszából. Ha nagyon lágynak tűnik, akkor tehetünk még hozzá egy kis kekszet, de a hűtőben úgyis meg fog dermedni, tehát nem kell nagyon tömörnek lennie!
A golyókat mélyhűtőbe tettem egy órára. Utána mindegyikbe beleszúrtam egy-egy fogpiszkálót, és ennek segítségével mártogattam bele a forró gőz fölött felolvasztott, olajjal elkevert csokiba. A mártogatás technikáján még csiszolni kell, hogy valóban szépek legyenek a pöttyök – ugyanis, mivel nem volt elég mély a “csoki-tenger”, így a golyócskák teteje kimaradt. Ezekre a részekre kenőtollal vittem fel a mázat. Szerencsére az ízére semmilyen hatással nincs a kinézete 🙂
Mivel a golyók hidegen kerülnek a csokiba, így pillanatok alatt megdermed rajtuk a máz, és már tálalható is. Kívül roppanós, belül könnyed… mire észbekap az ember, már keverheti is az újabb adagot 🙂
Szerző: TABORIKRISZTA, Ekkor: 2017. ÁPRILIS 9.