Gesztenyetorta

Hétvégén ünnepeljük a férjem születésnapját, a mai vendégségre készítettem el a gesztenyés-csokis piskótatortáját. A gesztenye nagy kedvence, ahogy a piskóta is, egyértelmű volt tehát, hogy a szülinapra ilyen süti készül.

Ahány családtag, annyi diéta, így ez glutén- és laktózmentes is lett, illetve minimális a cukortartalma (szerencsére nálunk senki nem cukorbeteg, csak próbálunk figyelni rá, hogy minél kevesebbet fogyasszunk belőle).

Piskótából már korábban is sikerült nagyon jó gluténmenteset készíteni: Alfa Mix lisztet használtam hozzá, és egyáltalán nem érződött rajta, hogy GM! Semmi szárazság, semmi mellékíz, tökéletes, vékony, könnyű piskótalapok lettek belőle.

10 tojásból, 10 kanál lisztből, egy csomag sütőporból és 6 evőkanál xilitből készült a torta, a szokásos piskóta recept alapján: a tojások sárgáját a xilittel fehérre-habosra kevertem, lassan hozzáadagoltam a lisztet és a sütőport, majd beleforgattam a kemény habbá vert tojásfehérjéket.

Ebből az adagból három kerek piskótalap lett, kapcsos tortaformában, egyenként sütöttem meg őket, 175 fokon kb. 10-12 percig.

Amíg sültek, elkészítettem a gesztenyés krémet.

Ehhez 2 dl. Hulala cukormentes habalapanyagot használtam, ez cukor- és laktózmentes, és remek, tartós, kemény habot lehet készíteni belőle, ami másnapra sem esik össze. A biztonság kedvéért tettem bele egy csomag habfixálót, ízesítésnek pedig két kávéskanál xilitet és ugyanennyi rumaromát. A habot felvertem, és amikor már megfelelő volt az állaga, hozzáadagoltam a felolvasztott gesztenyemasszát. Ennyire egyszerű a krém! 🙂

Gesztenyéből sajnos nem találtam cukormenteset – illetve, ami édesítővel készült, annak kb. a fele volt gesztenye, a többi burgonyapehely, ráadásul búzát is tartalmazott, így inkább azt választottam, ami tényleg gesztenyéből készült, és csak minimális nádcukor volt benne. Az egész tortának egyébként ennyi volt az összes cukor tartalma.

A legvastagabb tortalapot visszatettem a kapcsos formába, megkentem a gesztenyés krémmel, majd következett a második piskóta, erre is egy réteg krém, és a tetejére a harmadik tortalap. Az egészet letakartam és egy éjszakára a hűtőbe tettem.

Másnap elkészítettem a csokikrémet, a gesztenyéshez hasonlóan ezt sem bonyolítottam túl: másfél dl Hulalát felvertem két kiskanál xilittel és fél csomag habfixálóval, majd hozzáadtam három-négy evőkanál kakaóport. Ezzel a krémmel kentem meg a torta tetejét és oldalát.

Végül még kb. egy deci tejszínt felvertem egy kevés xilittel, habzsákba töltöttem, és megrajzoltam vele a díszítést.

 Szerző: TABORIKRISZTA, Ekkor: 2017. FEBRUÁR 12.

Vélemény, kérdés:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s