Az egyre hidegebb és sötétebb őszi-téli napok hangulatához remekül illik egy tál forró, illatozó, finom sütőtökös pite! Ezt a gluténmentes, hozzáadott cukor nélkül készült változatot a férjem egyik kollégája sütötte a feleségével. Tomi és Tete recepje következik!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 300 g AlfaMix lisztkeverék
- 250 g vaj / margarin
- 2 tojássárgája
- 80 g xilit
- csipet só
- 1 kk őrölt fahéj
- 1 kk őrölt gyömbér
- 2 kk szódabikarbóna
A töltelékhez:
- 4 ek savanykás lekvár (pl. szilva, birs)
- ízlés szerint darált gluténmentes keksz (elhagyható)
- 900 g megsütött sütőtök
- 4 ek olívaolaj
- 2 dl víz
Keverd össze egy tálban a lisztkeveréket, a sót, a szódabikarbónát, a fűszereket és a xilitet.
Darabold össze a margarint, ezt add a liszthez a tojássárgájával együtt. Kicsit soknak tűnhet a margarin, de így elkerülhető lesz az, hogy töredezett és száraz legyen a gluténmentes tészta.
Gyúrd össze a tésztát, amíg jól formálható homogén gombóc lesz. Kb. 3:1 arányban oszd el a tésztát. A kisebbik részt tedd a fagyasztóba, legalább addig, amíg meg nem fagy. A nagyobbik részt ezalatt pihentetheted a hűtőben. Ezzel várhatsz egy éjszakát is, de legalább egy órát.
A megsütött sütőtököt turmixold össze az olajjal és a vízzel. Ízlés szerint édesítheted is.
Egy tortaforma aljába tegyél sütőpapírt. Lisztezett (még mindig Alfa-mix) deszkán nyújtsd ki a tésztát, kb. 5 mm vastag lesz. Tedd a sütőforma aljára, jusson a peremére is. Nem baj, ha közben törik, ügyesen nyomkodd vissza.
Kend meg a kicsit vizezett lekvárral a tésztát. Erre szórhatod, ha gondolod, a darált kekszet. Erre pakold föl az összeturmixolt sütőtökkrémet.
Vedd ki a fagyasztóból a tésztát, és reszeld le egy nagylyukú reszelőn, hogy a sütőtökkrémen egyenletesen oszoljon el a reszelék.
Előmelegített sütőbe (180 °C) tedd be a pitét, majd 30-40 perc alatt süsd szép aranybarnára.