Alapanyagok

Ezen az oldalon olvashattok az általam használt glutén- illetve cukormentes alapanyagokról.

Gluténmentes lisztek, lisztkeverékek

Rizsliszt

Gluténmentes diétában az első, legkézenfekvőbb alapanyag, amivel találkozhatunk. Nagy előnye, hogy a lisztkeverékeknél olcsóbb, és sok helyen beszerezhető, nem csak speciális üzletekben.

Tudni kell azonban, hogy a rizsliszt önmagában kevéssé alkalmas sütésre, mivel éppen az hiányzik belőle – a sikér -, amitől a sütemény tésztája nyújtható, gyúrható lesz, megkel vagy éppen összeáll. Emiatt a rizslisztből készült sütemény könnyen száraz, morzsálódós lesz. Sok lisztkeverék alapanyagai között megtalálható, de önállóan ritkán szoktam használni. Az egyszerű, kevert tésztás cseresznyés lepény például rizslisztből is jó lett, de itt a tésztához adott gyümölcs is segít abban, hogy ne legyen száraz a végeredmény.

A rizsliszt előnye, hogy – a legtöbb lisztkeverékkel szemben – egyáltalán nem tapad össze. Emiatt remekül használható nyújtásához, akár kelt-, akár linzertésztáról van szó. Ezzel szoktam kilisztezni a  sütőformát is, ha szükséges. Továbbá a rizsliszt a legalkalmasabb krémek, szószok készítéséhez, mivel nem csomósodik. A süteményeken túl pedig  ezt érdemes használni rántáshoz, habaráshoz, valamint panírozáshoz is.

 

ALFA MIX lisztkevék

Használtam már muffinhoz, linzerhez, Képtalálat a következőre: „alfa mix for cooking and baking”pogácsához, és eddig minden fajta tésztához bevált. Állagra eléggé “összetapadós”, így nehezebb dolgozni vele, mint mondjuk egy sima finomliszttel. Viszont a belőle készült sütemény nem
lesz száraz, morzsálódós. Mint a legtöbb gluténmentes lisztnél, itt is érdemes az eredeti receptnél egy kicsivel több folyadékot használni, hogy lágyabb legyen a tészta.

Nem utolsó szempont, hogy az ára barátibb, mint az általam korábban használt gluténmentes lisztkeverékeké…

Glutenix ALFA MIX lisztkevék – ALFA MIX FOR COOKING AND BAKING Gyártja: Hunorganic Kft.
Gabona-, tej-, tojás-, szója- és gluténmentes