Ezen az oldalon olvashattok az általam használt glutén- illetve cukormentes alapanyagokról.
Gluténmentes lisztek, lisztkeverékek
Rizsliszt
Gluténmentes diétában az első, legkézenfekvőbb alapanyag, amivel találkozhatunk. Nagy előnye, hogy a lisztkeverékeknél olcsóbb, és sok helyen beszerezhető, nem csak speciális üzletekben.
Tudni kell azonban, hogy a rizsliszt önmagában kevéssé alkalmas sütésre, mivel éppen az hiányzik belőle – a sikér -, amitől a sütemény tésztája nyújtható, gyúrható lesz, megkel vagy éppen összeáll. Emiatt a rizslisztből készült sütemény könnyen száraz, morzsálódós lesz. Sok lisztkeverék alapanyagai között megtalálható, de önállóan ritkán szoktam használni. Az egyszerű, kevert tésztás cseresznyés lepény például rizslisztből is jó lett, de itt a tésztához adott gyümölcs is segít abban, hogy ne legyen száraz a végeredmény.
A rizsliszt előnye, hogy – a legtöbb lisztkeverékkel szemben – egyáltalán nem tapad össze. Emiatt remekül használható nyújtásához, akár kelt-, akár linzertésztáról van szó. Ezzel szoktam kilisztezni a sütőformát is, ha szükséges. Továbbá a rizsliszt a legalkalmasabb krémek, szószok készítéséhez, mivel nem csomósodik. A süteményeken túl pedig ezt érdemes használni rántáshoz, habaráshoz, valamint panírozáshoz is.
ALFA MIX lisztkevék
Használtam már muffinhoz, linzerhez, pogácsához, és eddig minden fajta tésztához bevált. Állagra eléggé “összetapadós”, így nehezebb dolgozni vele, mint mondjuk egy sima finomliszttel. Viszont a belőle készült sütemény nem
lesz száraz, morzsálódós. Mint a legtöbb gluténmentes lisztnél, itt is érdemes az eredeti receptnél egy kicsivel több folyadékot használni, hogy lágyabb legyen a tészta.
Nem utolsó szempont, hogy az ára barátibb, mint az általam korábban használt gluténmentes lisztkeverékeké…
Glutenix ALFA MIX lisztkevék – ALFA MIX FOR COOKING AND BAKING Gyártja: Hunorganic Kft.
Gabona-, tej-, tojás-, szója- és gluténmentes
Schär Mix Pâtisserie
A Schär termékcsalád süteményekhez való lisztkeverékében még soha nem csalódtam. Akár piskótát, akár kevert tésztát készítettem belőle, mindig tökéletes lett az eredmény. Általában egy az egyben helyettesíteni lehet vele a finomlisztre íródott recepteket, és a kész süteményen nem is érződik, hogy gluténmentes alapanyagból készült. Palacsintához is ez a liszt vált be nekem a legjobban – vagy inkább úgy mondanám, hogy eddig csak ebből sikerült palacsintát sütnöm. Bármi mással próbálkoztam, leragadt, szétesett, odaégett. Ebből viszont nagyon könnyed, szépen tekerhető palacsintát lehet sütni – a férjem szerint még jobb, mint a sima lisztből készült 🙂 (palacsintarecept itt: https://hetisuti.hu/2017/08/09/palacsinta/)
Szerencsére ez a termék is egyre több helyen kapható, akár kisebb boltokban is. Mivel sokoldalúan használható, érdemes mindig tartani belőle otthon néhány csomaggal.
Schär Mix Pâtisserie – Mix C Gyártja: Dr. Schär AG, forgalmazza: Asix Distribution Kft.
Glutén-, búza-, laktóz-, tej-, tojás- és tartósítószermentes