Sült pisztráng pirított mandulával

A pisztrángot akkor szerettük meg, amikor a Spartacus ösvényen kirándulva eljutottunk a Visegrádhoz közeli Ördögmalom Erdei Étterembe. Egy pisztrángos tó is van itt, ahol magunk horgászhatjuk ki a halacskát, amit azután megsütnek az étteremben, vagy akár haza is lehet vinni konyhakész állapotban. Érdemes többször visszatérni, és végigkóstolni a finomabbnál finomabb variációkat: fűszervajas, fokhagymás, mandulás, baconos…

Azóta itthon is sütünk időnként, mert ez egy könnyen elkészíthető halfajta – nem kell lepikkelyezni, és kevés szálka van benne, az is a gerincével együtt könnyen eltávolítható sütés után. Elsőre egy picit megrendítő volt, hogy milyen kis szomorúan néznek ránk a serpenyőből, de megszoktuk… 💁‍♀️

Aki nem kimondottan bírja az ilyesmit, annak azért inkább a pontyszeletet ajánlom, azon legalább nem látszik, hogy miből van és nem kell evés közben a szemébe nézni… 👀

Most fokhagymás változatban készült, egy kis pirított mandulával kiegészítve.

A pisztrángot sóval és fokhagymával fűszerezzük (én most még jobban leegyszerűsítettem a dolgot, ugyanis volt itthon fokhagymás grill fűszersó keverék….), a hasába is teszünk a fűszerekből.

Egy nagyobb serpenyőben olajat melegítünk, és közepes lángon mindkét oldalát szép pirosra-ropogósra sütjük. Nem szabad túl sokat forgatni, mert egy idő után széteshet és úgy már nehezebb ízlésesen tálalni…

Egy másik serpenyőben kevés vajat olvasztunk, rászórunk egy marék szeletelt mandulát, és kevergetve pár perc alatt megpirítjuk. Tálaláskor ezzel díszítjük a halat.

Tavasszal a fűszeres, sült újkrumpli kiválóan illik hozzá, könnyedebb változatban tálalhatjuk salátával. Mint minden halhoz, ehhez is jól illik a citrom, amivel díszíthetjük is a tálat, és fogyasztás közben a levével kicsit meglocsolhatjuk a halat.