Desszert, filmnézéshez csemege, de akár könnyű vacsora is lehet az édes, omlós, mindenféle jóval töltött sült alma. Ráadásul csupa egészséges dolog van benne: gyümölcs, magvak, méz… Ilyenek kellenek ahhoz, hogy legyen valami jó is a hideg, sötét téli estékben 🙂
Az elkészítése is nagyon egyszerű, és ízlés szerint (meg az otthon található hozzávalóknak megfelelően) variálható.
Az almák tetejét levágjuk, a magházat kiskanállal kikaparjuk. Kevés citromlével meglocsolva félretesszük.
A töltelék 2-3 ek. mézzel elkevert mindenféle finomság lehet: apróra vágott dió, mogyoró, mandula, valamint aszalt gyümölcsök. Nálunk most mazsola, aszalt szilva és aszalt sárgabarack került bele a dió és a mandula mellé – ezek voltak itthon.
Az almákat sütőpapíros tepsibe rakjuk, megtöltjük a mézes töltelékkel. Kevés fahéjjal és gyömbérrel megszórjuk őket és visszahelyezzük a “kalapjukat”. Itt lehetőség adódik egy kis puzzle játékra, hogy összepárosítsuk az almákat a tetejükkel 🙂
180 fokos sütőbe tesszük és kb. 40 perc alatt megsütjük. A neten található receptek egyébként teljesen különböző sütési időket írnak, 10 perctől egészen 60 percig… Így 30-40 perc alatt még nem lett teljesen puha az alma, lehetett volna akár tovább is sütni, viszont nem akartam, hogy szétessen, és már így is nagyon jó illata volt!