Sajtfelfújt

Ezt a vacsorát megint egy film ihlette, az egyik jelenetben vacsorára sajtfelfújtat rendelt a főszereplő – és mivel a sajtot minden féle formában nagyon szeretem, gyorsan rá is kerestem a receptre. Mint kiderült, nem is bonyolult, ráadásul volt itthon hozzá minden, úgyhogy neki is láttam. Így legalább a felfújthoz való sütőformáimat is felavattam, amiket eddig mindig csak tálaláshoz használtam – például itt.

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 3 dkg vaj
  • 3 dkg liszt
  • 1,8 dl tej
  • 7,5 dkg sajt (lehetőleg több féle vegyesen: trappista, füstölt, parmezán, gouda…)
  • só, bors, szerecsendió, esetleg chili, sárfány

A vajat egy lábosban felolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, elkeverjük, majd részletekben hozzáöntjük a tejet. Közben kézi habverővel mindig alaposan csomómentesre keverjük. Tovább kevergetve addig melegítjük, míg besűrűsödik, közben fűszerezzük: só, bors, szerecsendió mindenképp kerüljön bele, de feldobhatjuk egy kis csípőssel is, a sáfrány pedig szép sárga színt ad neki. Ha csak trappistát vagy más enyhébb ízű sajtot használunk hozzá, akkor érdemes erőteljesebben fűszerezni. 

Félretesszük hűlni, közben lereszeljük a sajtot, a tojásokat pedig kettéválasztjuk. A sárgákat egyesével beledolgozzuk a langyosra hűlt tejes alapba, mindig alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a reszelt sajtot is, majd a tojások fehérjét habbá verjük egy csipet sóval, és óvatosan, hogy ne nagyon törjön össze, beleforgatjuk a masszába. 

A felfújtformákat vajjal kikenjük, 3/4-ig megtöltjük őket és 180 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Ebből a mennyiségből 4 kis formára való jött ki. Sütés közben szépen meg fog emelkedni a teteje. Nekem ugyan a tálalásra már kicsit összeesett, de még így is nagyon könnyed, szinte habos volt  a belseje. Melegen az igazi – csak vigyázzunk a forró sütőformával!

Ha nincs kimondottan szufléhoz való formánk, akkor elkészíthetjük egyben egy jénaiban is, vagy akár szilikonos muffinformában is.