A héten elkezdődött az advent, jöjjen egy karácsonyi hangulatú recept! A mákos guba ugyanis eredetileg karácsonyi ünnepi étel volt – a mák sok-sok apró szeme hazdagságot hozott az új évre. Gyerekkoromban otthon serpenyőben készült, többnyire a megszikkadt kiflik megmentésére 😀 Én mostanában már inkább sütőben szoktam, jó sok vaníliaöntettel és egy kis mazsolával tökéletessé téve 🙃
Hozzávalók
A gubához
- 3 db kifli (lehet kicsit szikkadt is)
- 3 dl tej
- 2 tojássárgája
- 2 csomag vaníliáscukor
- 2 ek cukor
- 3 dkg mák
- 1 dkg cukor
- 1 marék mazsola
A vaníliaöntethez
- 4 dl tej
- 20 g vaníliapuding
- 1 ek cukor
A kiflit karikákra vágjuk. A tojások sárgáját kikeverjük a vaníliáscukorral és a cukorral, majd hozzáöntjük a tejet. Leöntjük vele a kiflit, összeforgatjuk és félretesszük.
A vaníliaöntethez egy hígabb pudingot főzünk, 20 g pudingpor, 1 ek cukor és 4 dl tej felhasználásával.
Egy kisebb tepsi vagy jénai tál alját és oldalát kikenjük vajjal. A tejes-tojásos, megpuhult kiflikarikák felét a tepsibe tesszük, megszórjuk cukrozott mákkal, leöntjük a vaníliaöntet felével, majd még egy réteg kifli, mák és vanília következik. Egy marék mazsolát is tehetünk a rétegek közé, ha szeretjük.
Sütőbe tesszük, és kb. 25-30 perc alatt, 180 fokon megsütjük.