Hortobágyi húsos palacsinta

…avagy egy grillcsirke második élete 😅 

Állítólag étteremben nem szabad hortobágyi húsos palacsintát kérni, ha nem teljesen megbízható a hely, mert a mindenféle húsos ételek maradékát darálják össze a töltelékhez, ki tudja, mi minden kerül bele… Nos, ha a húsoknak semmi baja, akkor végülis nem lehet gond belőle, szóval ezen felbuzdulva nálunk most maradékmentő vacsoraként készült, grillcsirke felhasználásával 🤗 Természetesen készíthetjük a hagyományos módon, “új” csirkéből is – leginkább combot érdemes használni hozzá, hogy ne legyen túl száraz. Lényegében egy pörköltet kell készíteni belőle, legyen bőven leve, mert abból lesz majd a mártás. 

Maradék sült húst használva egy kicsit egyszerűsödött a dolog. Az egészben sült csirkéről lefejtettem a maradék húst, és éles késsel apró darabokra vágtam. Került bele mellehúsa, comb és szárny is.

Kevés olajon egy fél hagymát apróra vágva megdinszteltem, majd rádobtam a húst, pirospaprikát szórtam rá és felöntöttem vízzel. Mivel a hús már készen van, így csak egy kicsit kell forralni, majd átszűrni a levét egy másik lábosba. Ezt utána tovább forraljuk, sóval, borssal ízesítjük és egy nagy evőkanál liszttel elkevert kb. 2 dl tejföllel besűrítjük. 

A palacsintához 1 tojást elkevertem 10 ek liszttel és egy csipet sóval, majd tejjel és vízzel palacsintatészta sűrűségűre higítottam. Ebből a mennyiségből 4-5 palacsinta jön ki, mínusz amennyit elrontunk… 

A hússal megtöltjük a palacsintákat: a közepére halmozzuk egy vastagabb sávban, két szélét ráhajtjuk, majd feltekerjük. Ha a palacsinta vagy a hús – esetleg mindkettő – időközben kihűlt, akkor sütőben átforrósítjuk. Tálaláskor meglocsoljuk a mártással, ízlés szerint még egy kis tejfölt is tehetünk rá.