Fűszeres forró sajtkrémleves

Hűűű de régóta ki szerettem volna már próbálni a sajtkrémlevest! És most itt volt a remek alkalom, ugyanis összegyűlt itthon több fajta sajtmaradék, amik mind remekül felhasználhatók ehhez a finomsághoz – akkor is, ha esetleg már egy kicsit megszáradtak. 

Hozzávalók:

  • 20 dkg sajt (lehetőleg vegyesen több féle)
  • 1 nagy ek liszt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 dl tej
  • 4 dl víz
  • fűszerek: só, (színes)bors, szerecsendió, chili, sáfrány
  • levesbetétnek (ízlés szerint): levesgyöngy vagy pirított kenyérkocka, bacon, szeletelt mandula, szárított paradicsom…

Sajtból lehetőleg több félét használjunk vegyesen, így lesz igazán ízes a leves. Nálam most került bele: trappista, füstölt karaván, gouda és valamilyen kék-fehér penészes sajt amit az Aldiban találtam. Mármint direkt volt penészes 🙂 

A keményebb sajtokat lereszeljük, a lágyakat kis darabokra vágjuk. (A füstölt sajt keményebb kérgét ne használjuk fel) Hozzáreszeljük a fokhagymát és összekeverjük a liszttel.

Lábosba tesszük, és habverővel kevergetve fokozatosan felöntjük a tejjel és a vízzel, majd melegíteni kezdjük. Miközben a sajt szépen olvadozik, hozzáadjuk a fűszereket is. Közben a habverővel időnként kevergessük.

Só, bors, szerecsendió – ezek mindenképp jól illenek hozzá, én színesítettem egy kis sáfránnyal és enyhén csípőssé tettem chili paprikával. Ha az olaszos ízeket kedveljük, akkor bazsalikom, oregánó kerülhet bele.

Amikor már teljesen felolvadt a sajt, egyet forralunk a levesen, hogy besűrűsödjön, majd ellenőrizzük az ízesítést, és már kész is! 🙂

Tálaláskor kínálhatunk hozzá több féle levesbetétet, így a (maximum 10 fős!) társaságból mindenki azt rak bele, amit szeretne 🙂 Levesgyöngy vagy pirított kenyérkocka mindenképp legyen, de remekül illik hozzá a pirított bacon és a szeletelt mandula is (szintén kicsit megpirítva) – sőt, én a szárított paradicsomot is el tudnám képzelni hozzá, főleg ha olaszos ízvilágú fűszereket használunk.