Császármorzsa

Vacsora? Desszert? Reggeli?

Akárhogy is, a császármorzsa mindenképp jó választás! 🙂 Könnyen, gyorsan és kevés hozzávalóból elkészül, újramelegítve is finom. Készíthetjük búzadarából vagy lisztből, vagy a kettő keverékéből. Én az utóbbi időben az alábbi, csak lisztes receptet használom, mivel egy az egyben működik gluténmentes változatban is, valamilyen általános, süteményekhez való lisztkeverékkel. (A darás változatban kukoricadarát lehet használni, de azt még nem próbáltam)

Ráadásul ez egy nagyon könnyen megjegyezhető recept, egyébként Polcz Alaine: Főzzünk örömmel c. könyvéből való, ami az egyik kedvenc szakácskönyvem – nem csak a receptek, hanem a hangulata miatt is.

Tehát az arányok: tojásonként 1 ek cukor, 1 dl tej, 100 g liszt

A tojássárgáját a cukorral alaposan kikeverjük, majd felváltva hozzáadagoljuk a lisztet és a tejet. Végül óvatosan belekeverjük a habbá vert tojásfehérjét. Serpenyőben kevés olajat melegítünk, beleöntjük a masszát, és fakanállal kevergetve megsütjük.

Hogy közben mekkora darabokra, morzsákra törjük össze, illetve mennyire sütjük szárazra-pirultra, az már ízlés kérdése. Ahogyan az is, hogy dobunk-e hozzá a vége felé 1-2 marék mazsolát (naná!), és hogy végül porcukorral vagy lekvárral tálaljuk-e. Esetleg mindkettővel, ha már úgyis egy ilyen diétás időszak előtt állunk mint a karácsony 🙂