Croque monsieur, a francia melegszendvics

Egyszerűen bonyolult.

Mármint nem a recept, hanem a film, aminek az egyik jelenetében ilyet készít a főszereplő Meryl Streep. Akárhányszor megnéztem ezt a filmet (és láttam már párszor… 🤭) mindig elhatároztam, hogy egyszer kipróbálom, aztán persze mindig elfeledkeztem róla. Legutóbb véééégre eszembe jutott, hogy már a film közben felírjam magamnak nagy betűkkel: croque monsieur! 🤓 Tegnap pedig el is készült ez a sajtos-sonkás csoda, amit leginkább a besamel mártás tesz különlegessé.

Gondoltam, ha már francia étel, megkeresem Az Eredeti Francia Receptet hozzá. Hamar kiderült, hogy ahány ház, annyi croque monsieur, úgyhogy végül választottam egy szimpi, rusztikusnak mondott receptet.

Mivel egy szót se tudok franciául, így google barátunkat hívtam segítségül, aki ugye tud azért humoros fordításokat produkálni 😅 De a lényeg szerencsére teljesen érthető volt, ezért ezt a receptet most így közlöm, ahogy a google az eredetit magyarította 😁

Egyperces videó is készült hozzá: https://www.facebook.com/vacsora8utan/posts/112203524048582

Hozzávalók

  • Kiváló “golyós” vidéki kenyér nagy, széles szeletekre vágva (kérje meg sütőjét, hogy szeletelje fel Önnek, ez ideális)
  • Sonka szeletek: hagyományos párizsi sonka, csontos sonka … vékony vagy kevésbé vékony, az Ön kényelmére!
  • Fűszerek: néhány csipet reszelt szerecsendió
  • Béchamel hagyományos módszer: 15g vaj – 15g liszt – körülbelül 25cl teljes tej
  • Egy gerezd fokhagyma
  • Reszelt sajt: Emmental, Gruyère, Comté …
  • Olaj, só, bors

Készítse elő béchameljét klasszikus módon: olvassza fel a vajat egy kis lábosban, amint aranyszínű, keverés közben adjuk hozzá a lisztet. Ezután öntse a hideg tejet ehhez a forró és szőke rouxhoz. Melegítsük óvatosan, habverővel folyamatosan kevergetve, amíg ez a térfogat besűrűsödik, sima és csomók nélkül nem lesz. Ennek a csinos szósznak olyan konzisztenciájúnak kell lennie, mint a tejszínnek. Adjunk hozzá néhány csipet reszelt szerecsendiót, kevés sót és borsot, és kész.

Melegítse fel sütőjét 200 ° C-ra, grill helyzetbe.

Enyhén olajozzuk meg egy serpenyő alját, és barnítsuk meg a vidéki kenyér szeletét mindkét oldalon. Ez a szelet lesz a croque monsieur alja. A kenyér megsütése egy serpenyőben több ízt eredményez, mintha kenyérpirítóban pirítaná meg a kenyerét 😉

Dörzsölje félbevágott fokhagymagerezdjét ennek a pirítósszeletnek az egyik oldalára. Ez az oldal lesz a croque-monsieur alsó oldala.

Tegyen kb. 1 evőkanál forró besamelmártást a fokhagymát nem tartalmazó oldalra. Adja hozzá a sonkáját (az Ön kényelmének megfelelő mennyiség). Tegyen egy réteg reszelt sajtot. Helyezze a második szelet kenyeret (nem pirított). Kenje meg a tetején még több béchamel mártást, és fedezze le bőségesen reszelt sajttal.

Ezután tegye a croque monsieur-t sütőpapírral borított edényre, és félig felfelé tegye a sütőbe, grill helyzetbe, amíg a croque monsieur aranybarna és ropogós lesz. Élvezni meleg! Igazi csemege!