Burgerezzünk otthon!

Régi tervem volt már a házi hamburger, amihez a bucit is itthon sütöm. Most végre elkészült: buci teljes kiőrlésű lisztből, házi húspogácsa, duplasajt 🧀🧀, saláta 🥗, házi szósz… köretnek pedig barnarizs-chips és egy kis fetasajtos vegyes saláta 😋

A zöldségeket és egyéb belevalókat ízlés szerint lehet variálni, én például – comingout! – nem szeretem a paradicsomot 🤭 a sajtot viszont annál inkább 😛 Süthetünk hozzá krumplit is, de nekem jobban esett mellé ez a könnyed köret, így is elég tartalmas.

Szóval: háziburgerezésre fel!

Buci teljes kiőrlésű liszttel

190 g teljes kiőrlésű liszt

150 g finomliszt

35 g rétesliszt

fél teáskanál só

35 g cukor

225 g natúr joghurt

20 g élesztő

25 g vaj megolvasztva

1 tojás a tésztába + 1 a kenéshez

1 dl langyos tej

szezámmag

Belerakunk mindent egy nagy tálba és géppel dagasztjuk amíg összeáll és elválik az edény falától. Pici lisztet szórunk a tetejére, és meleg helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük. Mivel már nem fűtöttünk, viszont nagyon meleg sem volt még, amikor készítettem, így felmelegítettem a sütőt kb. 40 fokra, majd lekapcsoltam, és konyharuhával letakarva betettem a tálat.

Utána lisztezett deszkán kicsit lazán átgyúrjuk, 6 db egyforma darabra vágjuk, zsemléket formázunk belőle, tojással megkenjük, pici szezámmagot szórunk a tetejére és 200 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük.

Húspogácsa

Azt hittem ez valami bonyolultabb dolog lesz, titkos összetevőkkel, meg hogy kell hozzá tojás, liszt és hasonlók – mint a fasírtnál. Aztán kiderült hogy csak hús 🤷‍♀️ még fűszerek se feltétlen kellenek bele. Darált marhahúsból formázunk kb. 100 g-os, kerek-lapos korongokat. Jó alaposan összenyomkodjuk, nehogy szétessen. Elég, ha sütés előtt egy pici borsot szórunk csak rá – a sótól kiszárad sütés közben.

Először serpenyőben, magas hőfokon 2-2 percig sütjük mindkét oldalát, majd betesszük 5-7 percre 200 fokos sütőben.

Hamburgerszósz

Bevallom, ezt nem bonyolítottam túl, például nem házilag kevertem hozzá a majonézt, hanem boltit kevertem össze mustárral, sóval, borssal – legközelebb majd lehet hogy kipróbálok valami extrábbat, de a salátával, hagymával, sajttal együtt így is van annyi íz a burgerben, hogy szerintem nem feltétlen kell.

Összeállításkor a bucit félbevágjuk, serpenyőben mindkét felét átmelegítjük. Megkenjük az alsó részt szósszal, erre kerül a saláta, ízlés szerinti zöldségek (uborka, lilahagyma, paradicsom stb.), húspogácsa, sajt… és bármi, amit bele szeretnénk még pakolni 😁 végül a buci teteje.

Tálaláskor fogpiszkálóval rögzíthetjük, hogy ne csússzon szét – legalább az első harapásig. Utána úgyis menthetetlenül szétesik és folyik a szósz mindenhova 😂 na de ezért is szeretjük a házi hamburgert 🤓