
Régi tervem volt már a házi hamburger, amihez a bucit is itthon sütöm. Most végre elkészült: buci teljes kiőrlésű lisztből, házi húspogácsa, duplasajt 🧀🧀, saláta 🥗, házi szósz… köretnek pedig barnarizs-chips és egy kis fetasajtos vegyes saláta 😋
A zöldségeket és egyéb belevalókat ízlés szerint lehet variálni, én például – comingout! – nem szeretem a paradicsomot 🤭 a sajtot viszont annál inkább 😛 Süthetünk hozzá krumplit is, de nekem jobban esett mellé ez a könnyed köret, így is elég tartalmas.
Szóval: háziburgerezésre fel!
Buci teljes kiőrlésű liszttel
190 g teljes kiőrlésű liszt
150 g finomliszt
35 g rétesliszt
fél teáskanál só
35 g cukor
225 g natúr joghurt
20 g élesztő
25 g vaj megolvasztva
1 tojás a tésztába + 1 a kenéshez
1 dl langyos tej
szezámmag
Belerakunk mindent egy nagy tálba és géppel dagasztjuk amíg összeáll és elválik az edény falától. Pici lisztet szórunk a tetejére, és meleg helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük. Mivel már nem fűtöttünk, viszont nagyon meleg sem volt még, amikor készítettem, így felmelegítettem a sütőt kb. 40 fokra, majd lekapcsoltam, és konyharuhával letakarva betettem a tálat.
Utána lisztezett deszkán kicsit lazán átgyúrjuk, 6 db egyforma darabra vágjuk, zsemléket formázunk belőle, tojással megkenjük, pici szezámmagot szórunk a tetejére és 200 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük.
Húspogácsa
Azt hittem ez valami bonyolultabb dolog lesz, titkos összetevőkkel, meg hogy kell hozzá tojás, liszt és hasonlók – mint a fasírtnál. Aztán kiderült hogy csak hús 🤷♀️ még fűszerek se feltétlen kellenek bele. Darált marhahúsból formázunk kb. 100 g-os, kerek-lapos korongokat. Jó alaposan összenyomkodjuk, nehogy szétessen. Elég, ha sütés előtt egy pici borsot szórunk csak rá – a sótól kiszárad sütés közben.
Először serpenyőben, magas hőfokon 2-2 percig sütjük mindkét oldalát, majd betesszük 5-7 percre 200 fokos sütőben.
Hamburgerszósz
Bevallom, ezt nem bonyolítottam túl, például nem házilag kevertem hozzá a majonézt, hanem boltit kevertem össze mustárral, sóval, borssal – legközelebb majd lehet hogy kipróbálok valami extrábbat, de a salátával, hagymával, sajttal együtt így is van annyi íz a burgerben, hogy szerintem nem feltétlen kell.
Összeállításkor a bucit félbevágjuk, serpenyőben mindkét felét átmelegítjük. Megkenjük az alsó részt szósszal, erre kerül a saláta, ízlés szerinti zöldségek (uborka, lilahagyma, paradicsom stb.), húspogácsa, sajt… és bármi, amit bele szeretnénk még pakolni 😁 végül a buci teteje.
Tálaláskor fogpiszkálóval rögzíthetjük, hogy ne csússzon szét – legalább az első harapásig. Utána úgyis menthetetlenül szétesik és folyik a szósz mindenhova 😂 na de ezért is szeretjük a házi hamburgert 🤓
