A kisfiam miatt tej(fehérje)mentes diétát tartok, korábban tojásmentessel is megspékelve, és a minap egy gluténérzékeny kismama babavárójára voltam hivatalos – így esett a választásom erre a sütire. Mivel így is épp elég „mentes” volt a süti, nem akartam még cukormentessé is tenni, ezért barna cukrot használtam, de természetesen az édesítés bárhogy variálható.
Korábban elkészítettem már a sütit sima liszttel, cukormentesen is, akkor fahéjas-aszalt gyümölcsös változatban, nagyon finom lett, kissé karácsonyi hangulatú! Most a kakaósra esett a választásom – természetesen ízvilágban is csak a fantáziánk és a kamránk tartalma szabhat határt 🙂
Hozzávalók:
- 2 bögre liszt
- 1 bögre cukor
- ½ bögre olaj
- 1 sütőpor
- csipet só
- szóda, amennyit felvesz
- ízlés szerint magvak, aszalt gyümölcsök, csokidarabok, kakaó stb.
Az eredeti recept egy kisebb tepsinek felel meg, gáztepsihez javaslom a dupla adagot. Én kevesebb cukorral készítettem, mert az alaprecept meglehetősen édes. Most fele-fele arányban használtam sima étolajat és kókuszolajat.
A hozzávalókat turmixgéppel simára keverjük, annyi szódát adagolva hozzá, hogy piskóta állagú tésztát kapjunk. A végén tehetünk bele magvakat, aszalt vagy friss gyümölcsöt, csokit.
Én most a keserű kakaós tésztámhoz mandulát, kandírozott citromhéjat kevertem és egy kis marcipánt dobtam a tetejére. 200 fokos sütőben alul-felül sütésnél 20 perc alatt elkészül, tűpróbával érdemes azért ellenőrizni!
Ehhez a sütihez én a Lidl saját márkás termékét választottam, egyrészt az ára, másrészt az összetevői miatt – nincsenek benne gyanús adalékanyagok 🙂
A sima lisztes tésztához képest már készítésnél szembetűnő volt a különbség, de a tészta homogén lett, szépen megemelkedett, egyenletesen sült. A végeredmény kissé szárazabb, morzsálódós lett, de egy kis barack, vagy eperlekvárral megspékelve nem lehet kifogása az ínyencebbeknek sem 🙂
Szerző: KUZDERVERONIKA, Ekkor: 2017. MÁRCIUS 19.