A gluténmentes kuglóf nagy része elfogyott vacsorára és másnap reggelire, de maradt néhány szelet, ami mára eléggé megszikkadt. Volt még néhány tojásfehérje is a hűtőben, mivel a tésztába csak a sárgáját kellett felhasználni. Szerencsére egy alma is akadt itthon, így a maradékokból készülhetett egy remek máglyarakás-szerű desszert vacsorára
A kuglófot kisebb darabokra vágtam. Egy egész tojást belekevertem kb. 1 dl tejbe (ez persze függ a kuglóf mennyiségétől), xilittel édesítettem, és ráöntöttem a sütire. Kicsit állni hagytam, hogy a kuglóf-darabok jól megszívják magukat, és megpuhuljanak. Közben a tojásfehérjét egy-két kávékanál xilittel kemény habbá vertem.
Egy keskeny, hosszúkás, mély tespit kikentem vajjal, beletettem a tejes kuglófot, ízesítettem egy kis fahéjjal, majd a tetejére reszeltem egy almát. Végül rásimítottam a tojáshabot, és 170 fokos sütőben addig sütöttem, míg szép világosbarna lett a teteje.
Ráadásként egy kevés dzsemmet mikróban megforrósítottam, és a kész süteményre öntöttem.
Szerző: TABORIKRISZTA, Ekkor: 2017. február 3.