Fonott kalács

A húsvéti ünnepi asztalról nem hiányozhat a szép fonott kalács. Korábban már sütöttem ilyet sima lisztből, de gluténmentes változattal most próbálkoztam először. A korábbi kelt tésztás tapasztalatok alapján Nutri Free mix per pane lisztkeveréket használtam, ami ezúttal sem okozott csalódást. A kalács minimális cukrot tartalmaz (épp csak a kelesztés miatt). Ízét tekintve nem túl édes, inkább semleges íze van, így sonkával-tojással is fogyasztható, de mézzel vagy lekvárra is. Természetesen ízlés szerint lehet kicsivel több édesítőt használni, ha valaki kifejezetten édes kalácsot szeretne.

Hozzávalók:

  • 340 g Nutri Free Mix per pane
  • 1 tasak vaníliáscukor
  • 1 ek xilit
  • 40 g margarin
  • 2 tojássárgája + egy egész tojás a kenéshez
  • 20 g friss- vagy egy tasak porélesztő
  • egy csipet só
  • 165 ml langyos tej
  • egy citrom héja

A tej egy részével elkevertem a két tojássárgáját, az élesztőt (én por állagút használtam) és a vaníliáscukrot, valamint a xilitet. A lisztet egy nagy tálba szitáltam, hozzáreszeltem a citrom héját, és beleöntöttem a maradék langyos tejet, majd a felolvasztott margarint. Hozzáadtam a tejes-tojásos keveréket, és a robotgép dagasztóspiráljával alaposan összegyúrtam-dagasztottam.

A korábbi kelt tésztás próbálkozásaim során azt tapasztaltam, hogy dagasztás után szépen megkelt a tészta, viszont ha utána újra meggyúrtam és formáztam, akkor másodszorra már nem kelt meg. Emiatt most úgy döntöttem, hogy csak formázás után kelesztem – végülis a kenyérsütésnél is így szoktuk, és ott bevált.

Tehát a szépen megdagasztott tésztát rögtön deszkára borítottam, és hat egynlő részre osztottam. Mindegyikből kis gombócot formáztam, a férjem pedig szépen megsodorta őket, hogy egyenlő hosszúságú, nem túl vékony szálak legyenek belőle.

Következett a formázás! A neten rengeteg videó található négyes-ötös fonásokról is, természetesen ezeket is használhatjuk. Én viszont most egy hatos fonást választottam, amit nagyon érthetően bemutat az itt látható videó (a recept alapja is innen van egyébként)

http://farkasvilmos.blogspot.hu/2012/03/fonott-kalacs-hat-szallbol.html

Érdemes a fonást előbb kipróbálni fonállal vagy bármilyen madzaggal – én színes sálakon gyakoroltam 🙂 A videót nézve ugyanis egyértelműnek tűnhet, aztán amikor ott áll az ember a tésztacsíkok előtt, akkor könnyű belezavarodni… Kis gyakorlás után viszont rögzülnek a mozdulatok, érthetővé válik a logikája.

Továbbá célszerű a fonás közben mindig átgondolni, hogy mi lesz a következő lépés, melyik “szál” hova kerül, aztán gyors mozdulatokkal végrehajtani – nem jó, ha sokáig a levegőben lógatva játszunk a tésztacsíkkal, mert megnyúlik, elszakadhat.

Ha túl lazára sikerül a fonás – nálam ez történt – akkor utána egy kicsit meg lehet még igazgatni, összenyomogatni a két széle felől.

Ezután a kalácsot sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem, megkentem tojással, és betettem a langyos (max 50 fokos) sütőbe kelni. Télen persze elég a radiátor közelébe tenni, de  fűtési szezonon kívül most így tudtam megoldani a meleg helyet. Kb. 20-25 perc alatt szépen meg is kelt a tészta. Újra megkentem tojással, és további 10-15 percig kelesztettem a sütőben.

Végül felkapcsoltam a sütőt 190 fokra, és légkeveréssel sütöttem kb. 25 percig. A vége felé kicsit lejjebb vettem a hőfokot, és átkapcsoltam lékeverésről alsó sütésre, mert a teteje már kezdett sokkal sötétebb lenni, mint az oldala… ez minden sütőnél más, ki kell tapasztalni.

Amikor kész lett, deszkára emelve hagytam kihűlni.

Húsvéti vacsoraként fogyasztottuk: sonkával, tojással, zöldségekkel – finom, igazán ünnepi lakoma volt! 🙂 Biztos, hogy nem fogok jövő húsvétig várni a következő kaláccsal!