Farsangi, szalagos, csöröge…

… de lehet rózsa-, forgács- vagy amerikai: ez a FÁNK!

Több legenda is szól a sütemény eredetéről. Az egyik történet szerint Marie Antoinette királyné tette népszerűvé, miután egy karneváli éjszakán megkóstolta egy utcai árusnál, és annyira ízlett neki, hogy később a királyi udvarban is elkészíttette. Mások szerint egy véletlen “balesetnek” köszönhetjük a fánkot: egy Krapfen nevű pék felesége dühében a férjéhez akarta vágni a kezében lévő, éppen megkelt tésztadarabot, ám az a tűzhelyen lévő forró olajba pottyant, és pár perc alatt illatos csemege sült ki belőle.

Akárhogy is, a fánk elválaszthatatlan része lett a farsangi mulatságoknak.

A legismertebb talán a hagyományos farsangi fánk, amit szalagos fánknak is neveznek – arra utalva, hogy a kerek sütemény két oldala sötétebbre sül, míg az oldalán körben marad egy világosabb csík. A kelt tésztából készült, könnyed fánkokat baracklekvárral szokták tálalni. Gluténmentes diéta esetén sem kell lemondani róla: itt találhatjátok a receptet hozzá.

A csörögefánk, más néven forgácsfánk szintén hagyományos farsangi étel, ám szalagos “testvérével” ellentétben nem kelt tésztából készül – így még egyszerűbb és gyorsabb összedobni.

A vékonyra nyújtott tésztából rombuszokat kell kivágni, a közepüket bemetszeni, és az egyik sarkát átfordítva rajta, “megcsavarni” a fánkot, így kapja a jellegzetes alakját.

Az amerikai fánk tésztája hasonló a szalagos fánkhoz. Jellegzetessége, hogy középen lyukas, illetve lekvár helyett különböző töltelékekkel – például csokikrémmel – készítik, vagy cukormázzal, színes szórásokkal díszítik. Az amerikai filmekben mindenki ilyet majszol a reggeli kávéhoz 🙂 Az utóbbi időben nálunk is egyre népszerűbb lett, sok helyen kapható – de házilag se nehéz elkészíteni. A gluténmentes amerikai fánk receptjét itt olvashatjátok.

A rózsafánk egy igazán különleges alakú sütemény, ami nagyon szépen mutat az ünnepi asztalon. Ez sem kelt tészta, hanem szódabikarbónát tesznek bele; leginkább a gofrihoz hasonlít. Az alakját pedig annak köszönheti, hogy egy speciális eszközzel, sütőformával kell belemártani a forró olajba. Forma híján egyszerűen evőkanállal is beleszaggathatjuk az olajba a tésztát, így nagyobb galuskához hasonló, “pufi” fánkocskákat kapunk. Fahéjas xilittel megszórva vagy lekvárral is tálalhatjuk. Mint minden fánk, ez is frissen-forrón az igazi, ezért érdemes mindig csak annyit kisütni, ami rögtön el is fogy.

kanálfánk

A fánkok közé tartoznak a túrófánk különböző variációi is. Ezek is olajban sütött, sütőporos vagy szódabikarbónás finomságok – de kevés lisztet és sok túrót tartalmaznak, ezért valamivel egészségesebbek. Nálunk kakaós változatban készült el nemrég, itt találjátok a receptjét.

Idén február 13-ra esik húshagyó kedd, vagyis a farsang utolsó napja – így bármelyik fánkot választjátok, a hagyományokat követve eddig a napig készíthetitek el. Utána ugyanis már véget érnek a mulatozások, álarcos bálok, és megkezdődik a böjti időszak.