Régen volt már gesztenyés süti, pedig az nálunk nagy kedvenc 🙂 Így most egy egyszerű gesztenyés kocka készült: puha kakaós piskóta és tejszínes gesztenyekrém. Tökéletes párosítás! Keresztfiam szerint nem is érződik rajta, hogy gluténmentes. Azt hiszem, egy mentes sütinek ez a legnagyobb dicséret amit kaphat 🙂 No meg az, hogy pillanatok alatt elfogyott az egész tepsi… Ráadásul tényleg nem bonyolult, úgyhogy akár hétköznap este is össze lehet dobni.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 70 g Alfa Mix lisztkeverék
- 1 ek kakaópor
- 3 tojás
- 2 + 2 ek xilit
- 70 g margarin
- 1 ek lekvár
A krémhez:
- 25 dkg gesztenyepüré
- 2 tojássárgája
- 2 ek xilit
- 1,5 dl habtejszín + 1 dl habtejszín a díszítéshez
A lisztet összekevertem a kakóporral. A tojásokat kettéválasztottam, a fehérjét 2 ek xilittel kemény, fényes habbá vertem. A margarint habosra kevertem szintén 2 ek xilittel, majd hozzáadtam a tojássárgáját, és azzal is kikevertem. Ezután felváltva hozzáadtam a lisztes keveréket és a tojásfehérje-habot. Közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem, és 175 fokon kb. 15-20 perc alatt megsütöttem. Amikor kész lett, deszkára borítottam, és megkentem egy kevés lekvárral, majd hagytam hűlni.
Közben elkészítettem a gesztenyekrémet. Ehhez a tojássárgáját gőz fölött kikevertem a xilittel, hogy habos-krémes legyen, majd beledolgoztam a lereszelt gesztenyét. A tejszínt habbá vertem, és beleforgattam a gesztenyés krémbe.
A kihűlt piskótát hosszában kettévágtam. Az egyiket megkentem a krém kb. 2/3 részével, és óvatosan, kicsit lenyomva beborítottam a másik lappal. Ezután a maradék krémmel a tetejét és az oldalát is megkentem, majd hűtőbe tettem pár órára.
Tálaláskor 1 dl tejszínt habbá vertem, habzsákba töltöttem, és ezzel díszítettem a kockákra vágott sütit.